Перенесення мощей Святителя і Чудотворця Миколая з Мир Лікійських в місто Бар (22 травня)

Це дуже велике свято Святителя і Чудотворця Миколая, яке святкують всі Християни. Його поважають у всіх християнських родинах і православні і католики. До нього звертаються всі пригноблені і ображені і він нікому не відмовляє у допомозі. Тільки потрібно все правильно виконати в храмі під час Богослужіння на його честь. Як звертатися і запалювати жертовний вогонь, читайте в попередніх статтях. До Святителя звертаються з різноманітними проханнями. Він покровитель пригноблених, ображених, покровитель засуджених, полонених, покровитель мандрівників, захисник від насилля і збочення, цілитель важких хвороб, захисник сімейного щастя, наставник і захисник істинної Християнської віри.


У Святителя прохають перемоги, миру і благополуччя, щоб він вимолив у Бога прощення гріхів наших і перемоги, закінчення війни. Прохають звільнення заарештованих і полонених, щоб повернулися в рідні домівки. Прохають зцілення від хвороб, захисту при мандрівках і подорожах. Прохають щасливого життя собі і своїм рідним.


Прохають щасливого дитинства для своїх дітей. Прохають підтримки в істинній Християнський вірі. Додають різноманітні свої прохання.


Головне, щоб людина яка прохає Святителя була віруюча і щиро просила.


Святитель Миколай являється покровителем дітей.


Тому ті батьки, які правильно звернуться до Святителя з проханням за своїх дітей, отримають: здоров’я, щастя і добробут для своїх дітей.


Коротко розповім про життя Святителя Миколая: жив він в четвертому столітті, народився в м. Патар і з юних літ він служив при храмі Господу, під керівництвом свого дядька, єпіскопа Патарського. Він пройшов всі чини священства і був рукоположений в сан священика, протоієрея. При посвячені єпіскоп мовив, що він буде захисником всіх страждущих і ображених. Так і сталося!


Після смерті своїх батьків, вони жили в достатку, він роздав все своє добро бідним.


Ми святкуємо свято весняного теплого Миколая, а 19 грудня святкували зимового, холодного Миколая. Почитайте статтю про Миколая за минулий рік, як він роздавав своє майно бідним.


Коли він роздав все своє майно, то тоді пішов і поселився в одному монастирі в Палестині. Одного разу в ночі, стоячи на молитві, почув голос: «Миколай, іди у всенародне служіння, якщо хочеш отримати від Мене вінець». Він зрозумів, що Господь вимагає від нього не монашеського служіння, і пішов в місто Мири. В цей час там вибирали нового єпіскопа, і не знали кого вибрати, не було гідних. Молили Бога, щоб Він Сам назвав гідного. Одному єпіскопу під час сну, було сказано, щоб він став зранку у дверей Храму і спостерігав, людину з ім’ям Миколай, який перший зайде до Храму і буде вибраний Богом. Святий Миколай прибув в Мири, на другий день зранку пішов до Храму і першим увійшов в нього. Єпіскоп впізнав в ньому посланця Божого і його вибрали єпіскопом Мир Лікійських, хоча він і відмовлявся.


Будучи Єпіскопом Св. Миколай витрачав всю свою працю на благо пастви. Приймав всіх з батьківською любов’ю, уважно вислуховував прохання і твердо захищав незаконно гнаних.


Під час правління Діоклетіана, коли були великі гоніння християн, його закрили у в’язниці. Там він втішав всіх ув’язнених, скривджених. Коли Костянтин Великий став імператором, Св. Миколай повернувся до своєї пастви.


Він був присутній на Першому Вселенському Соборі проти Арія. Прочитайте про це в статті за грудень. Там він показав себе сміливим і безкомпромісним воїном Христовим.


Одного разу він дізнався, що троє горожан невинно засудженні на смерть. Прийшов на місце страти, вирвав меч у ката і спас невинних.

Він багато вчинків зробив при своєму земному житті по захисту людей. Миколай був добрий і лагідний до віруючих, порядних людей і суровий та жорстокий до безбожників і збоченців.


Святитель Миколай помер в глибокій старості. Але і після смерті він завжди допомагає віруючим людям. Його мощі були покладені в Мирському Храмі. Св. Миколай створив багато чудес зцілення і вирішення проблем у людей, тому слава про нього розійшлась по всьому світові і його назвали Чудотворцем. В одинадцятому столітті, під час війни Туреччини з Грецією проходили осквернення Християнських Храмів. Були спроби осквернення мощей Святого Миколая, але страшна буря з громом і блискавками зупинила цю спробу. Тоді і вирішили перенести мощі Святителя Миколая Чудотворця в місто Бари, який знаходиться на півострові Апулії в Італії. Святитель сам наказав перенести свої мощі в м. Бари, з’явившись одному благочестивому священику у вісні.


Перенесення відбулося в 1087 році, через сім століть після його смерті.


Мощі знаходяться в мармуровій ракі, яка знаходиться в підземеллі під храмом. Рака наповнюється духмяним миром і його роздають паломникам.



Святитель Миколай Чудотворець, завжди готовий подати руку на допомогу, тільки живіть як порядні люди, бережіть свою честь, не піддавайтесь на поклик сатани до зради своїх близьких, які роблять вам добро і люблять вас і все у вас буде добре.


Правильно звертайтесь до Святителя Миколая з проханням і він допоможе.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх