День пам’яті Святителя Миколая Архієпископа Мир Лікійських, Чудотворця (19 грудня)

Свято Миколая – останнє велике свято в календарному році. Він один з найулюбленіших святих в християнстві, його поважають всі і вважають своїм покровителем.


Святитель Миколай жив в четвертому столітті і був архієпископом в Малій Азії, в Лікійському місті Мири. Народився він в місті Патар і з ранніх років свого життя служив Богові, під керівництвом свого дядька єпископа Патарського. Миколая рукопоклали в священики. Коли померли його батьки, він все своє багатство роздав бідним.


Він дізнався, що один чоловік, який мав трьох доньок, розорився. Хотів продати одну з дочок, щоб прогодувати інших. Миколай допоміг йому, три рази таємно кидав в вікно по гаманцю з золотом. На третій раз батько замітив свого спасителя, але Миколай заборонив йому розповідати людям про його благодіяння. З цього випадку і було вирішено, що на Миколая всім слухняним дітям Святий підкидає подарунки. А неслухняним – лозинку.


Святитель Миколай був добрим, справедливим, поважав порядок, дисципліну і був дуже вимогливим і суровим до порушників. Він все своє життя посвятив на благо прихожан свого Храму, віруючих людей, захищав невинно гнаних.


Під час правління імператора Діоклетіана було заборонено християнство. Миколая заарештували і кинули до в’язниці. Там він заспокоював заарештованих, допомагав їм і проповідував Слово Боже. Він був учасником Першого Вселенського Собору, який засудив Аріанство, як секту, яка йде проти Бога. Коли Арій сказав, що Ісус Христос не Син Божий, а звичайна людина, Миколай так вдарив його по обличчю, що той залетів під лави. За цей вчинок Синод вирішив позбавити Миколая сану Єпископа. Але вночі всім членам Священного Синоду приснився сон, в якому Мати Божа благословляє Миколая і одягає його в ризи Єпископа. Після цього Миколаю повернули всі його права.


Святий Миколай багатьох людей зцілив від тяжких хвороб, багатьом допоміг порадою в тяжкий період життя.



Він дожив до глибокої старості і спокійно мирно помер. Після смерті він постійно допомагає всім стражденним, віруючим людям.


Мощі Святителя Миколая мироточать. Миро має велику цілительну силу. В Храмах є ікони Миколая, які мироточать і зцілюють істинно віруючих.


В цей день у наших пращурів було свято пива. Це веселе народне свято. А так як Святого Миколая всі любили як справедливого, то в цей день скликали гостей, пили пиво, гуляли, веселились. А по обіді запрягали коней і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села, щоб перевірити чи слизький сніг.


В народі є таке страшне передання про Святого Миколая:


«Одного разу Касян – за панича убрався і до Бога пішов жалітися на людей, каже, що люди Миколая шанують, поважають, на його ім’я Храми будують, а мене і не згадують!

Бог вислухав Касяна і велів ангелам Миколая покликати, щоб швидко прийшов.

Але ангели відповіли, що немає його на небі, пішов на Чорне море людей рятувати.

За якийсь час Бог знову звелів ангелів покликати Миколая.

Але ангели відповіли, що немає його на землі, людей від пожежі рятує.

Втретє Бог послав ангелів за Миколаєм.

Немає його, – кажуть ангели, – він кайдани розбиває, козаків з неволі визволяє.

Аж за четвертим разом з’явився Святий Миколай перед Богом, в старій свиті, мотузкою підперезаний, чоботи в болоті, руки брудні.

Бог його запитав: «Де ти був?» А Миколай відповів, що помагав чоловікові воза з багна витягати!

Ось бач, – каже Бог до Касяна, – за що Миколая люди шанують? Він на небі не сидить, на землі діло робить, а ти лаком одягнувся і тут на небі кутки обтираєш. Будуть тебе люди боятися, але не будуть поважати. Іди геть від мене.»


Святий Миколай допомагає всім. Його вважають своїм покровителем: мандрівники, моряки, хлібороби, військові, бідні, знедолені, осуджені. Ікона Миколая, в великій пошані, вона є в наявності практично у всіх віруючих.


Але саме важливе те, що Святителя Миколая дуже люблять діти. Він їх головний захисник, він приносить подарунки дітям, солодощі, іграшки. Святий Миколай допоможе в вирішанні всіх проблем. Але головне, що в цей день необхідно просити за дітей!


У всіх Храмах проходять святкові Богослужіння. В належний час запаліть свічку, жертовний вогонь, і правильно зверніться до Святителя.


Подякуйте за весь рік, за його допомогу. Попрохайте пробачення за свої гріхи, помилки за рік. А потім прохайте все, що вам необхідно: здоров’я, щастя, добробуту, мирного життя і таке інше.


Головне прохайте вирішення всіх проблем у дітей і внуків. Щоб росли здорові, добре навчались, щоб могли вирішити всі свої проблеми. Щоб у нас було мирне небо. Кожен знає, що необхідно для його дітей.


Якщо ви з щирим серцем попрохаєте Святителя Миколая і пообіцяєте бути вдячним, то допомога буде обов’язково. Але пам’ятайте, Миколай добрий, але суворий до порушників і може жорстоко покарати за відхід від віри, зраду і Богохульство!



В статті про святкування «Преображення Господнього» розписано, як правильно ставити свічки, а в цій статті я розпишу як правильно молитись.


Все потрібно робити правильно, а якщо робити не правильно, то краще взагалі не робити!


Практичне керівництво до молитви.

10 правил дієвої, цілительної молитви


Для того, щоб наше життя було звершеним, повноцінним і красивим, необхідно правильно молитись. Молитва – це служіння Богові і людям.


Згідно Статуту православної церкві, ми повинні молитись, обов’язково: зранку після пробудження і ввечері перед сном; перед сніданком, обідом, вечерею і перед кожним процесом прийому їжі; також після прийому їжі; перед початком всякої важливої справи. Молитва повинна бути коротка, лаконічна і дієва, правильно прочитана.


1 Молитва повинна не просто читатися, а творитися


Необхідно вкласти в неї душу та серце. Створити образ єднання з Вищим, Святим Духом, з Богом. Для того, щоб вас чув Господь і Святі в різних містах, необхідно в Храмі завірити їх, що ви дійсно вірите в Бога, що ви істинно віруюча людина.


Молитва, яку творить віруюча людина, може нейтралізувати любу негативну енергію, яка впливає на організм людини, чи очистити «біопатогенну зону» в будинку.


2 Регулярне творіння молитов


Красиве життя в достатку можливе тільки для обраних, які регулярно відвідують Храм і регулярно творять молитви.


Я замітив, що у тих людей, які регулярно творять ритуал ранкових і вечірніх молитов, на всі свята в Храмі моляться, показники здоров’я і добробуту набагато вищі ніж у лінивих, які соромляться молитись.


3 Не поспішайте прохати у Бога що-небудь


Більшість людей приходять до Бога, коли потрібна допомога, щоб щось взяти і забувають дякувати. Бог милостивий і дає всім своїм дітям стільки, скільки ви заслуговуєте і скільки ви зможете нести по життю.


Головне в Храмі не просить, а дякувати, каятись і тоді істинно віруюча людина отримає все необхідне.


Прохати можна, але краще за інших і в розумних мірах, саме необхідне.


4 За гріхи свої і своїх рідних потрібно просити вибачення, каятись


Вибачення прохати не тільки в Бога, але і в людей. Потрібно називати усвідомленні гріхи і з якої причини ви їх зробили. Пообіцяти виправитись і по можливості не грішити. Глибоке осудження в душі конкретного свого гріха є самовихованням.


Пам’ятайте, тільки усвідомлений гріх пробачається Богом!


5 Любіть ворогів ваших


Дуже важно, практично неможливо, любити людину, яка наносить вам образи, бреше, зневажає Господа, живе як тварина. Але ми як віруючі люди не можемо у відповідь творити їм зло. Адже розумна людина не робить зла, а тільки хвора душею і тілом. Тому побажаємо творящим нам зло розуму і здоров’я і хай вони нас забудуть. Бажання добра тим, життя котрих ми не підтримуємо і являється любов’ю.


Але це стосується людей і тварин. А те, що творять росіяни, рашисти на нашій землі, не можна пробачати. Вони не люди, не тварини, це мерзота, яка не заслуговує жити в цьому світі, вони повинні зникнути як прах.


Навіть тварини такого зла не творять!


6 Уважно прочитайте і осмисліть головну молитву віруючих «Отче Наш»


В цій молитві, яку дав Сам Господь людям, щоб вони молились до Нього, не має слів: «я», «мені», «моїх», а є слова: «наш», «нам», «наші». Дослідження підтвердили ефективність молитви, творящую одночасно за своїх рідних, близьких і за себе, за свій рід. Але якщо для істинно віруючих можливо прохати все, що завгодно, то для безбожників тільки прохання наставити на путь істинний, дати розуму, навернути до віри в Бога.


7 Головне не просити за них, а молитися замість них


В світі існує дві сили: Божественна і сатанинська. Якщо люди не вірять в Бога і не живуть за Законом Божим, то вони сатаністи і поклоняються дияволу. Тому і потрібно молитися замість них.


8 Поважай батька свого і матір свою


Апостол Марк (гл. 7.1) писав: «Хто лихословить на батька або матір, нехай смертю помре».


Дуже багато проблем зі здоров’ям і проблем в бізнесі, в житті, виникають у людей, які не поважають своїх батьків, рідню, не хочуть молитись за них.


Але це стосується віруючих людей, за тих, хто не признає Бога і не вірить, непотрібно молитись. Прохайте, щоб Господь надав їм розуму і здоров’я.


Христос не вживав абстрактної формули: «Всі люди – браття». Він розповідав притчу про те, що єврей пограбований і побитий розбійниками, був врятований самарянином – людиною іншої віри та національності. Поняття «ближній» по смислу цієї притчі піднімається над расовим і релігійним бар’єром.


9 Більшість людей не розуміють вислову «смиренний чи активний»


Ми дуже часто чуємо: «око за око, зуб за зуб». А Господь пропонує не активність зло за зло, а смирення. Вас образили, а ви не противтесь, пробачте, посмійтесь. Як кажуть на сході: «Собака гавкає, а караван іде». Йде до своєї мети, йде своєю дорогою. Караван не дійде до своєї цілі, якщо буде звертати увагу на кожну собаку. Ми повинні бути істинно віруючими і бути смиренними, а Господь накаже наших ворогів за образу віруючих, саме маленьке покарання за образу віруючого – смерть. Будьте смиренні і кожен получить по своїх діяннях.


10 Молитва нейтралізує в душі і житті негатив (гріх)


Щоб при творінні молитви був швидкий зцілюючий ефект, потрібно, щоб сила була направлена на нейтралізацію в душі і в житті негатива (гріха), який був причиною даного захворювання.


Як говориться в Писанні, що хвороби і проблеми в житті за зроблені гріхи, щоб вирішити проблему, потрібно зняти гріх. Віруюча людина в щирій молитві з покаянням може досягти позитивного рішення. Коли віруюча людина творить молитву, то вона повинна подумати, осмислити її, замислитись над її словами і почути відповідь від Нього.


В кінці хочу наголосити, що головне місце займає спільна молитва, коли разом моляться багато людей.


Ви повинні приходити до Господа з вірою в Його реальне існування і тоді у вас не буде проблем.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх