Два дуже великі свята Пасхалії: Вознесіння Господнє та День Святої Тройці

Ці два свята – «Вознесіння Господнє» і «День Святої Тройці, П’ятидесятниці» – завершують великий цикл свят Пасхалії. Ці свята мають велике значення для щасливого життя в цьому світі, а також і в майбутньому, в потусторонньому.


Вознесіння Господнє


В цьому, 2024 році, Вознесіння святкуємо 13 червня, на 40 день після Воскресіння, в четвер, на 6 тижні після Паски.


Після того, як Ісус воскрес, Він 40 днів був на землі, являвся ученикам, апостолам і навчав їх, як їм діяти в розповсюдженні віри християнської.


В 40 день Ісус явився їм останній раз і пообіцяв їм Духа Святого, сказав: «Ви залишайтесь в Єрусалимі, доки не отримаєте силу Всевишнього». Потім вони пішли на гору Елеонську, там Він підняв свої руки, благословив учеників і став підніматись вище і вище до неба. Апостоли повернулись в Єрусалим і чекали сходження Святого Духа.


Тільки дві людини були підняті на небо в своїй плоті: Енох і Ілля. Вознеслись вони не по своїй силі, а по волі Божій. Вони не знали куди ідуть і не могли вказати іншим цей путь.


Зовсім не таким було Вознесіння Ісуса Христа. В Євангелії від Іоанна (16:28) Господь сказав: «Я прийшов від Отця і прийшов в цей світ: і знову оставляю світ і іду до Отця».


Христос на землі завжди перебував у Своїй Божественній Силі: і коли звершував чудеса на землі і коли, перед здивованими Апостолами вознесінням Своїм, відкрив закритий раніше вхід в небесне Святилище.


Світлим і радісним являється це свято для нас. Тепер і нам – відкрита дорога в дім Отця Небесного. Сам Христос завірив нас в цьому: «Я йду приготувати місце вам» (Ін. (14:2)



Пам’ятайте, якщо ми будемо постійно підносити свої думки до Бога, де Христос сидить праворуч Отця, то зможемо удостоїтися цього вічного житла, приготовленого для істинно віруючих християн.


В цей день на Літургії в належний час, читайте в попередніх статтях коли і як правильно звертатись до Господа, запалюють свічку і звертаються з проханням:


Прохають милості і любові Божої, до нас грішних, щоб після завершення свого земного життя, на 40 день, всім віруючим людям була відкрита дорога в дім Отця Небесного в Рай.


Також прохають Господа, щоб прийняв душі померлих наших рідних і близьких в Царстві Небеснім, перечислити їх імена.


В цей день в останнє вітаються: «Христос Воскрес!»


Коли в Страсну п’ятницю виносять Плащаницю для цілування, то прикрашають її червоними трояндами. Коли Плащаницю заносять в вівтар на Престол, то троянди сушать і на Вознесіння роздають прихожанам. На протязі року ці пелюстки мають сильні лікувальні властивості. При захворюванні віруючі заварюють їх як чай і вживають.


В цей день Господь прислухається до всіх наших прохань, тому є можливість ще раз промовити свої завітні бажання і попрохати їх виконати.


День Святої Тройці, П’ятидесятниці

Зелена неділя



Останнє дуже велике свято Пасхалії припадає на 23 червня.


Ще за часів Мойсея старозавітна церква щорічно святкувала день П’ятидесятниці. Старозавітне свято стало прообразом новозавітної П’ятидесятниці, Тройці – дня, коли зійшов Святий Дух на Апостолів. В цей день возз’єдналися Три великі сили в одне ціле: Бог Отець, Бог Син і Дух Святий!


Наші пращури теж святкували П’ятидесятницю. В дохристиянський період святкувалось сходження Сили Божої на землю. Розповідали, що коли Господь сотворив Землю, то в цей день Він засіяв Землю рослинністю, травами і деревами. Вселив в них Свій Дух на оздоровлення і зцілення людей, тому – Зелене свято, Зелена неділя.


Так здійснюється перехід від древніх релігій до знамення торжества Духа Святого над невір’ям.


В цю неділю, на 50 день після Паски, ми святкуємо сходження Святого Духа, святого вічного життя. Але пам’ятаючи наших померлих родичів і знайомих, ми повинні попрохати для них Царства Небесного і вічного життя. Це можемо зробити тут на землі, ми для них, вони там не можуть це вирішити. Тому, в суботу, перед святкуванням Тройці, проводиться панахида по померлих. Троїцька поминальна субота, єдиний день в році, коли ми маємо право попрохати за всіх померлих: за безбожників, утоплених і самовбивць. Це єдиний день, коли можна за них попрохати. На всі інші панахиди прохають Царства Небесного тільки для істинно віруючих людей, які померли.


Перед вечором в суботу приносять в хати і в Храми гілки: осини, клену, липи, ясеню і прикрашають їх. На підлогу стелють свіже скошену траву, різнотрав’я.


В це світле свято Святої Тройці, на літургії, в належний час, запалюють свічки і звертаються з проханням:


Прийми Господи подяку за всі Твої благодіяння, перечислити їх. Пробач мої гріхи, перечислити їх.


Дай Господи здоров’я, щастя і красивого життя всім віруючим людям, перечислити за кого прохаєте.

Прохають сходження Святого Духа і життя вічного.


Можна висловлювати і свої особисті завітні бажання.



Після закінчення Літургії проводиться особливе Богослужіння, вечірня служба з читанням трьох молитов на сходження Святого Духа: на всіх присутніх людей, на Храм, в якому проходить Богослужіння, на населений пункт, де знаходиться Храм, на Державу, у якій ми живемо, на весь Православний світ на Землі.


Це Богослужіння має велике значення, тому молитви читає священик стоячи на колінах і всі присутні в Храмі стоять на колінах і повторюють молитви про себе. При читанні молитов всі запалюють і тримають свічки в руках.


Якщо ніхто не буде оскверняти читання молитов сторонніми криками, сміхом і непристойним поводженням, то можливо випросити сходження Святого Духа і проживати в захисті довгий період життя.


Після проведення Богослужінь в Храмі, всі виходять на площу біля Храму. Стають колом і священик освячує лікувальні квіти і різнотрав’я: васильки, чабрець, звіробій, мелісу, м’яту, полинь, деревій, материнку та подібні. Їх об’єднують в букет і виставляють в кімнатах в сухих вазах, або підв’язують біля ікон, над ліжком у відпочивальнях.


Поки квіти були свіжі, в них була рідина, їх 40-50 хвилин на освяченні начитували молитвами, вони отримали позитивну енергію, яка увійшла в соковиту рідину в травах і квітах. А коли вони в кімнатах засохнуть, то вся позитивна енергія сконцентрується на кінчиках трав, і вони будуть розпиляти її по кімнаті, а ви будете вдихати і отримувати оздоровлення, зцілення від хвороб.


Освячене зілля має зцілюючу силу на протязі року до наступного святкування Тройці.


Квіти, які ви рік використовували для зцілення, вони освяченні, тому їх заборонено викидати на смітник. Їх потрібно спалити в печі або на вогнищі.


Якщо ваші квіти і трави освятить справжній священик, а не барига в рясі, правильно проведе освячення, згідно припису православної церкви, то вони будуть мати силу зцілення і оздоровлення.


Пилок лікувальних трав з молитвами буде попадати вам в легені, а звідти по крові дійде до серця, нирок, печінки, голови і суглобів. Буде збільшуватись активність вашого організму.


Згідно спостережень наших пращурів, на П’ятидесятницю можливо вирішити багато питань зі зцілення тіла.


Якщо на Трійцю ранком на світанку зібрати росу з трав, то можна вилікувати поганий зір, роса зцілює захворювання очей.


Трави зібрані в Зелену неділю мають особливо сильні лікувальні властивості.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх