Свята у жовтні 2024 року

Одне дуже велике свято в жовтні:

14 жовтня

Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії


За це свято, як воно виникло, ви можете прочитати в статті за жовтень 2023 року.


Хочу нагадати, що це свято особливо важливе для Запорізького краю і також всього козацького краю. Покрова була захисницею Запорізького козацтва. І в наш час вона захищає Запоріжжя і острів Хортицю, святе місце в Україні. Його потрібно святкувати вчасно і правильно. Святкування Покрови за новим календарем – це збочення! Господь на Преображення підтвердив правильність старого календаря, хмара на гору Фавор спустилась 19 серпня, а не 6 серпня, як святкували це свято збоченці і безбожники. Задумайтесь, що ви робите, кому вигідно, щоб люди неправильно святкували? Це вигідно сатаністам і масонам, які мріють про знищення людей.


В нашому храмі існує ще одне свято в жовтні. 5 жовтня ми святкуємо річницю мироточення ікони святителя Миколи Чудотворця. Але із-за порушення Закону Божого людьми, які зцілювались миром з цієї ікони, а потім відмовились від Бога, від церкви і забули свої обіцянки бути вдячними, ікона перестала мироточити. Разом з монахами монастиря, ми виготовимо невеликі копії мироточивої ікони, щоб вони були у кожного, хто захоче. Буде дана молитва з проханням повернення мироточення. Чим більше людей з щирим бажанням і з вірою в Бога будуть прохати – тим ліпше.


Але в цьому 2024 році, 18 вересня, ікона знову почала мироточити, як знак того, що перемога за нами. Микола Чудотворець зглянувся на нас, пробачив наші гріхи і виділив благотворне миро. У багатьох прихожан на паперових копіях цієї ікони почало виділятися миро.


Цикл невеликих свят в жовтні


На ці свята проводяться Богослужіння тільки в Соборах і великих Храмах, де служби проходять кожний день.


Тому, якщо не знайдете відкритого храму, то дома на обов’язковій ранковій і вечірній молитві зверніться до святого.


8 жовтня

День пам’яті Преподобної Єфросинії



Народилась в багатій сім’ї у благочестивих батьків у 5 столітті в м. Олександрія. Коли їй виповнилось 12 років, померла мати, а батько її виховав в суровому християнському благочесті. Одного разу батько привіз Єфросинію до настоятеля монастиря, щоб той дав благословення на сімейне життя Єфросинії. Але настоятель похвалив непорочність її і Єфросинії так сподобалось чернецтво, що тайком від батька, вона постриглась, оділась в чоловічий одяг і поступила в чоловічий монастир. Ігумен не впізнав Єфросинії, але бачачи її красиве лице, виділив їй окрему келію, де вона жила і молилась. Батько дуже сумував і шукав дочку, розмовляв і зі своїм товаришем – ігуменом монастиря, прохав поради. Ігумен порадив порозмовляти з одним молодим монахом, який відрізнявся особливим життям в монастирі. Батько розмовляв, але не впізнав дочки з тієї причини, що у неї змінився колір шкіри – потемнішав і клобук був низько спущений.


Єфросинія прожила в монастирі 38 років. Перед смертю прийшов до неї батько і вона зізналася йому, батько впав і втратив свідомість. Потім батько роздав все своє майно і пішов в монастир, в ту келію, де всі ці роки жила його дочка.


До святої Єфросинії звертаються з проханням в кріпкій непохитній вірі. Прохають захисту для душі, захисту від озлоблених людей, які не мають нічого людяного в своїй подобі. Також прохають відданості своїм близьким, щоб витримати спокусу зради своїх близьких, за яку буває дуже велике покарання Господнє. А якщо зрада була, то просять, щоб Єфросинія випросила у Бога вибачення і відпущення цього гріха.


15 жовтня

День пам’яті священномученика Кіпріана і мучениці Юстинії



Кіпріан був язичником і знаменитим чародієм. Жив в Антіохії. В цьому місті жила в пості та молитві віруюча християнка Юстинія. Один багатий молодий чоловік Аглаіл із Антіохії хотів одружитися з Юстинією. Але вона відповіла, що в неї є жених Ісус Христос. Цей чоловік попрохав Кіпріана чарами схилити її до одруження. Але як не старався Кіпріан, у нього нічого не виходило, Юстинія зруйнувала каверзи диявола блискавкою. Тоді Кіпріан зрозумів, що кращого захисту, який існує у істинно віруючих християн наданого Христом, не існує і увірував в Бога. Він спалив всі свої книги чародійства і охрестився. Потім став священиком і єпископом. Юстинія пішла в монастир і стала ігуменею.


Язичники із-за своєї злоби доповіли управителю, що вони служать Христу. Після довгих катувань їх умертвили мечем. Це відбулось в Никодимії в кінці 4 століття.


До Кіпріана і Юстинії звертаються з проханням захисту від чародійства і наговорів, щоб навчили захищатися, щоб дали підказку як стати таким віруючим, захищеним, щоб не боятися відьмовства і чародійства. Прохають кріпкого здоров’я, щоб була можливість отримувати перемогу над злом. Прохають впевненості в своїх діях. Прохають хорошого наставника, і обіцяють виконувати його настанови.


19 жовтня

День пам’яті апостола Хоми



Хома – апостол із 12 апостолів. Ім’я Хома з єврейського означає близнюк. Передбачають, що його брат, з яким він народився, був апостол Іуда, якого називали Фадеєм. Хома був сином рибалки із міста Пансада. Почувши про Спасителя і побачивши чудеса, які Він робив, Хома залишив рибальство і пішов за Христом.


Після воскресіння Ісуса Господу було вигідно допустити в душу Хоми сумніви. Але після сходження Святого Духа Хома став ревним проповідником Євангелія. Він проповідував в Палестині, Месопотамії, Ефіопії й Індії. Існує передання, що волхви, які поклонялися народженому Спасителю, були похрещені Хомою.


Після Успіння Богородиці Хому позвали на погребіння, але він спізнився на три дні. Це було влаштовано Господом, щоб вони відкрили гробницю і побачили, що Богородиця з тілом піднялась на небо.


Після Успіння Хома знову пішов в Індію. Охрестив багато народу і царя Гундофара з братом. Але коли він похрестив їх жінок, цар наказав його мучити, катувати. Але ніщо не шкодило св. Хомі. Тоді цар наказав заколоти його списами. Після смерті Хоми його похоронили, а син царя Муздія тяжко захворів. Його зцілила земля з могили Хоми. Син царя Муздія – охрестився.


До святого Хоми звертаються з проханням, щоб позбавив всяких сумнівів у вірі. Щоб дав упевненість в істинній вірі православній, християнській. Щоб утримав руку і серце від зради, коли приходить сумнів або недовіра. Прохають, щоб в житті поряд була надійна людина, на яку можна покластися в тяжку хвилину.


30 жовтня

День пам’яті святого пророка Осії



Пророк Осія пророкував в Ізраїлі при царях: Ахаза, Езекії, Єровоама ІІ та других царях. Про життя його залишилось мало інформації. Відомо, що пророкував він більш ніж 100 років. По велінню Божому женився на гулящій жінці, щоб представити невірність ізраїльського народу Богу. Пророк Осія передбачив і бачив руйнування царства Ізраїльського. Помер він в 820 року до Різдва Христова.


Пророк Осія мало чим може допомогти нам, але можна просити в нього довгих і продуктивних років життя. Щоб навчив жити довго і в здоровому розумі. Щоб була кріпка віра. Просять просвітлення розуму і довголіття для своїх дітей.


31 жовтня

День пам’яті апостола і євангеліста Луки



Лука був родом із Антіохії і був греком. Він був лікарем і художником. Він прийняв іудейську віру в єдиного Бога. Почувши проповідь Ісуса Христа став Його послідовником. Господь зачислив його до 70 апостолів. Коли апостол Павло став християнином, то Лука став його супутником і сподвижником в справах проповідей серед язичників, був з ним в Римі, коли його заарештували і вбили.


Святий Лука написав Євангеліє та книжку «Діяння Апостолів». Він був поставлений єпископом в Садуані. Він написав декілька ікон Пресвятої Богородиці, ще за її життя. Помер з муками в місті Фівах (або Патрах) на 85 році свого життя.


До апостола Луки звертаються з проханням просвітлення розуму та визначення свого місця в цьому житті, розкриття особистого таланту (він у кожного існує, потрібно його знайти). Батьки прохають для своїх дітей… Можна прохати здоров’я, зцілення від хвороб.


Як бачите, кожного місяця я пишу вам за різноманітних святих, всі вони жили для того, щоб зробити світ кращим, допомагали людям і були від цього щасливі.


В наш час теж багато людей добровольцями пішли захищати свою державу, свої сім’ї. Господь зарахував їх до рангу напівсвятих!


Запам’ятайте, немає нічого міцнішого в світі, ніж серця добровольців!


Слава Україні! Героям Слава!

Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх