Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії (14 жовтня)

Святкування цього дуже великого Свята Покрова Пресвятої Богородиці було запроваджене в десятому столітті, після «чудодійного видіння» Богородиці з покровов в Влахернському Храмі у Константинополі, де зберігалась одежа Приснодіви Марії та частина пояса.

На всенічному Богослужінні був присутній Святий Андрій (Христа раді юродивий) і з ним його учень Епіфаній. Під час читання ектенії дияконом, біля Царських воріт молячись, Святий Андрій побачив Богородицю під стелею, на хмарах над Вівтарем. Вона була оточена святими в білих одежах.

Святий Андрій підійшов до свого учня і запитав: «Чи бачиш ти Господиню і Царицю світу?» – «Бачу, отче мій духовний, і страшуся», – відповів Епіфаній. Коли вони, збентежені, дивилися на Богоматір, Вона ставши на коліна, молилась, обливаючись слізьми. Закінчивши молитись, зняла з Себе блискуче, схоже на блискавку, велике покривало (омофор) і, тримаючи Своїми пречистими руками, розіслала над усіма, хто молився в Храмі. Потім видіння зникло.



Особливо велике це свято для Запорізького краю. Пресвята Богородиця вважається покровительницею Запоріжжя з часів заснування козацтва. Богородиця завжди допомагала тим, хто боровся за віру, волю, незалежність та захист пригнічених.


Наші пращури вважали цей день останнім теплим днем осені. Після цього землю покривав холод. В цей день визначали, яка буде погода до кінця осені та яка буде зима. Яка погода до обіду, така буде і осінь, а яка погода після обіду до вечора – така буде зима. В цей день розпалювали печі в хатах і прохали Святу Покрову, щоб покрила хату теплом, а господарство – добром.


Незаміжні дівчата та жінки звертаються до Пресвятої Богородиці з проханням про створення щасливої родини, щоб вийти заміж і жити в добробуті. В Храмах запалюють свічку та моляться:


«Пресвята Мати Богородиця, покрий мою голову червоною хусткою, а палець золотою обручкою».


Також моляться:


«Пресвята Владичице Богородиця, дай мені (якщо жінка прохає за себе, якщо іншим називати поіменно) жіноче щастя та щасливе материнство».


В мене часто запитують, коли починати молитися і просити для своїх дітей Щасливого сімейного життя. Я вважаю, що це необхідно робити все свідоме життя, щастя багато не буває. Але поки діти маленькі, просити щасливого сімейного життя в майбутньому, коли прийде належний час. Молитись треба віддано, щиросердечно, щоб Покровителька наша бачила ваше щире піклування про своїх дітей та бажання щасливого сімейного життя.


Це свято головне із всіх Богородичних свят. В цей день можливо вирішити безліч сімейних проблем, звертаючись правильно до Матері Божої.


Потрібно подякувати Богородиці за всю Її допомогу. Перечислити ті добродіяння, які Вона вам уже дала. Підтвердити, що ви вдячні і пам’ятаєте Її добро. Покаятись в своїх гріхах і попрохати, щоб Вона домовилась з Богом про відпущення наших гріхів. Сказати, що ми знаємо, що Господь Їй не відмовить в Її проханні, а ми будемо вдячні. А вже після цього промовити своє прохання:


«Мати Божа, Пресвята Покрова, покрий нашу родину своїм Покровов, наше селище та наше місто, нашу державу. Домовся з Сином Своїм, Господом нашим про покровительство та захист нашої родини, житла та держави від злих сил. Щоб було сімейне щастя, достаток, добробут і благополуччя». (В кого є діти): «Прохаю щасливого сімейного щастя дітям моїм, щоб жили в добробуті». (В кого діти незамужні та неодружені:) «Прохаю, щоб син знайшов дружину собі і оженився, та жив щасливо. А дочка, щоб зустріла доброго, красивого хлопця та вийшла заміж й мала сімейне щастя».


Якщо ваші рідні та близькі захищають Батьківщину від навали ворожої, то прохайте Богородицю:


«Пресвята Покрова Богородице, захисти наших воїнів, які виконують свій священний обов’язок, від наглої смерті та погибелі в бою. Зроби їх невидимими для ворога та не вразливими. Покрий їх Своїм Омофором та поверни живими до дому, до родини. Дай перемогу нашим захисникам. Домовся з Сином Своїм і Богом нашим, щоб Він нам допоміг. Він ніколи не відмовляє Тобі в Твоїх проханнях, а ми будемо вдячні за допомогу та покровительство. Благослови нас Мати Бога».



Якщо істинно віруючі люди в Храмі, де присутній Святий Дух, а в це свято присутня Пресвята Богородиця, все правильно виконають, за справжнім календарем, а не за масонським, то прохання буде виконано.

Бажано, щоб в будинках, де ви проживаєте, була ікона Покрова Пресвятої Богородиці. Пам’ятайте, що українська Покрова, завжди, з часів славного козацтва Запорізького, зображувалась в голубій панагії. Сукня була червона, а голову та плечі покривала голуба панагія. Це кацапські збоченці зображують Святу Покрову повністю в червоному. Вивчайте історію та звичаї, не богохульствуйте. Пам’ятайте, російська церква немає законного права на існування, вона не християнська і не освячена!


Якщо ви бажаєте для себе покровительства Пресвятої Богородиці, бажаєте Покрова Пресвятої Богородиці, живіть за законами і правилами християнства.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх