Петрів піст (вітамінний)

В цьому 2023 році Петрів піст буде проходити з 12 червня і по 11 липня. Кожен рік Петрів піст починається в різні дати, а закінчується завжди 11 липня. Початок посту завжди починається через неділю після П’ятидесятниці. А Свята Трійця або П’ятидесятниця залежить від Паски. Паска вираховується по формулі за старим календарем і випадає на різні дати. Тому і тривалість Петрового посту завжди різна.


Ви знаєте, що безбожники та масони вирішили змінити святкування Різдва Ісуса Христа та багатьох православних свят за католицьким календарем. Але Паску залишили святкувати за старим календарем. На Паску в Храмі Воскресіння Господнього в Єрусалимі з’являється святе світло і загоряється вогонь. І якщо святкування Паски перенесуть, як це зробили католики, то світло все одно буде з’являтися за старим правильним календарем і не буде співпадати зі святкуванням Паски.


Святкування Паски завжди залежить від природних умов та кліматичних передумов весни. Все так співпадає, щоб Петрів піст почався в період повного цвітіння, появленню ранніх весняних овочів та дозріванні фруктів і ягід.


Починають достигати такі необхідні в цей піст фрукти, як черешня, вишня, шовковиця, ранній абрикос, необхідні ягоди і полуниця, рання малина. З’являються молоді кабачки, огірки, молода картопля.


Потрібно розуміти, що піст – важлива частина духовного життя віруючої людини. Але велике значення в піст має правильне харчування.


В давнину постом називали коротке утримання в харчуванні, але з плином часу всі зрозуміли в необхідності тривалих постів, які можуть покращити здоров’я і очистити організм від шлаків.


Піст є невід’ємна частина життя віруючих в покаянні і очищенні. Піст – це не повна відмова від харчування, не голодування, а головне регулювання кількості і якості їжі.


Всі знають, що здоров’я, міцність та розумові здібності залежать від якості крові в організмі людини. А якість крові залежить від якості продуктів харчування.


В давні часи не було ні офіційної, хімічної медицини з непотрібними дієтами, не було безглуздої народної медицини. Було храмове цілительство. Навіть в православних, християнських храмах була посада цілителя і екзорциста. На ці посади не призначали людей. Ці посади займали люди, в яких був Дар Божий.


З розвитком науки, цілительства і релігії були визначені дати необхідних постів, які покращували здоров’я віруючих людей.


Хочу наголосити, що піст це не «голодомор», як його розуміють не освічені люди. Під час посту шкідливо вживати продукти харчування з тваринними жирами, вони в цей час шлакують сосуди і суглоби людини. Більш суровий піст з вимогою не вживати рибу і рослинні жири, повинні обов’язково витримувати монахи. Можуть дотримуватись строгого посту також і стовідсотково здорові миряни, які не працюють фізично та розумово.


Для всіх людей, які хворіють, мають різноманітні захворювання і лікуються, вагітним, працюючим, які витрачають багато енергії фізичної і розумової, дітей, які навчаються та розвиваються, старим, кволим та знесиленим – надається розумне відходження від сурового посту, яке не нашкодить, а поліпшить стан здоров’я.


Для вище перерахованих категорій людей в піст необхідно крім овочів і фруктів обов’язково вживати рибу і рослинні жири.


Рибу, яку віруючі вживають в піст, по біологічним показникам перевищує значення тваринних жирів та м’яса. Риб’ячий жир не шлакує сосуди тому, що швидко засвоюється організмом. Риба – це важливе джерело повноцінних, корисних, легко засвоюваних білків із збалансованою кількістю незамінних амінокислот, які забезпечують регулювання жирового обміну в печінці та її очищення. Риба багата мікроелементами, йодом та мінеральними частками. В риб’ячому жирі знаходяться специфічні поліненасичені жирові кислоти, які не відкладаються в тканях людини у вигляді целюліту, не шлакують сосуди жировими бляшками. Для цієї категорії людей риба повинна бути присутня в харчуванні мінімум два рази на день, в обід та за вечерею.


Хочу застерегти тих, хто вирішить взагалі не вживати тваринний жир і м’ясо, це дуже шкідливо для повноцінного існування людини. Тваринні жири шкідливі тільки під час посту.


Ви повинні знати, що дієти, довготривалі голодування, відмова від м’яса та сухого червоного вина дуже шкідливі для здоров’я.


Святі Апостоли в своїх правилах 51 и 53 писали, що якщо хтось відмовляється від шлюбу, м’яса і вина, не заради подвигу (посту), а гидуючи. Забувши, що Бог створив людину і все, що їй корисне, таким чином богохульно обмовлює Творця. Ця людина, або нехай виправиться, або буде відлучена від церкви.


З вище сказаного можна зрозуміти, що церква забороняє те, що шкідливо для здоров’я і благополучного життя. А якщо людина шкодить своєму здоров’ю, додержуючись дієт, голодує, відмовляючись від необхідних продуктів харчування, дотримується правил веганства та вегетаріанства, то це гріх самогубства і сатанізм. Такі люди відлучаються від Божої Церкви. Це страшний злочин, збочення і вони повинні виправитись.


В православ’ї існує чотири великих пости. Кожний має релігійну назву, а також наукову, яка підкреслює значення посту для щасливого, повноцінного життя людини. Настав час Петрового посту, або науково – вітамінного посту.


Як би ми не намагалися збалансувати правильність харчування, за зимово-весняний період в організмі виникає нестача вітамінів, слабкість.


В літній період багато овочів та фруктів, які перенасичені вітамінами та мінералами. При довгому зберіганні вони втрачають свої корисні властивості.


Під час вітамінного посту потрібно як можна більше вживати рослинні харчі в свіжому вигляді, також необхідна достатня кількість риби та невелика кількість рослинних жирів. Нам необхідно не тільки наситити організм вітамінами, а також забезпечити запас вітамінів на більш важкі часи. Риб’ячий жир необхідний для збереження, «консервування» рослинних вітамінів в організмі людини, так званих «жиророзчинних вітамінів», які накопичуються в організмі і з часом, використовуються по необхідності, для нормального існування.


З тваринними жирами вітаміни не зберігаються і не накопичуються в організмі, а виводяться у великій кількості. Тому потрібен піст. Під час вітамінного посту можна накопичити достатню кількість вітамінів на весь рік, до наступного вітамінного посту. Необхідно позбавитись в харчуванні м’ясо-молочних продуктів та яєць, а вживати багато овочів, фруктів та риби.


Дуже корисно, для очищення печінки, для якісної роботи гормональної системи, а особливо щитовидної залози, для виведення з організму шлаків і накопичення вітамінів, кожний день вживати кабачки в різній формі приготування, малосольні огірки, смажену мілку картоплю.


Для збалансування роботи серця потрібно вживати полуницю з медом.


Шовковиця найдовше плодоносить в літку. Постійне вживання шовковиці регулює кров’яний тиск.


Потрібно часто робити салати з укропу, петрушки, кінзи, зеленої цибулі, часнику, черемші, щавлю.


Я не можу перерахувати всі продукти харчування. Дотримуйтесь головного правила, їжа повинна бути смачна та корисна!


Доброго Вам здоров’я.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх