Різдво Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа святкуємо 7 січня

Різдво Ісуса Христа – це найвеличніше свято, яке святкують всі. Більшість це робить неправильно. Одні по причині неосвіченості і тупості, інші навмисно, щоб показати свою зверхність і неповагу. Але всі, навіть вороги наші, визнають, що ця подія в історії відбувалася!


Я пишу свої статті для віруючих православних християн. Це люди, які бажають відсвяткувати Різдво правильно, вони розуміють, що від цього залежить все і наше майбутнє також.


Чому так важливо святкування Різдва? Тому, що літочислення відбувається від Різдва Христового. Ми зустрічаємо 2024 рік від Різдва Ісуса Христа.


Ми святкуємо його за юліанським календарем, єдиним правильним, за яким жили Апостоли і Святі Отці Християнської Церкви. Ми не будемо святкувати його за масонським григоріанським календарем, а тим більше за збоченським, безбожним ново-юліанським календарем.



5 січня. «Царські часи»

6 січня. Різдвяний Святвечір. Багата кутя.


Це дужі важливі дні. Всі очікують найвеличнішої події, народження Сина Божого. 6 січня закінчується Різдвяний піст. В цей останній день посту всі витримують суровий піст, або до вечора нічого не їдять, а тільки п’ють воду. Дітям можна їсти. Весь день підготовка до Святвечора, дванадцять пісних блюд. Головні блюда – кутя з пшениці з медом, родзинками, горіхами, маком – Багата кутя і узвар із сухофруктів: вишня, груша, яблуко, абрикос, слива. До цих двох головних блюд кожна родина підбирає ще десять блюд. Я перерахую більше, а ви виберете, що вам до вподоби. Готують: пісні голубці, замість рису пшоно і додають смажені гриби; овочеву смаженю, можна з рибою; дехто готує пісний борщ з грибами і рибою; смажена риба; салати з грибів, квашеної капусти, свіжої сирої капусти, салат з печеного червоного буряка, натертого на терці з додаванням цибулі, укропу, часнику. Відварюють квасолю, товчуть її, додають смажену цибулю і часник, перемішують; варять різноманітні каші; вареники з фруктами або капустою, картоплею; пиріжки з фруктом, горохом, картоплею. Риба солена, копчена; капусняк з пшоном, грибами, рибою; пироги з капустою. Вибір пісних блюд дуже великий. На столі повинно стояти дванадцять блюд, за кількістю місяців.



Святвечір святкували наші пращури задовго до Різдва. Ще з тих часів, пісні страви повинні були бути на Багату кутю тому, що стародавні слов’яни в цей Вечір приносили богові урожаю – Сонцю – безкровну жертву з усієї рослинності, яку люди вживали. Вважалось, що Бог побачить цей святковий стіл і дасть ще більший урожай на наступний рік. В цей день на землю по сонячному промінню сходить з неба бог багатства, урожаю, його всі вітають, свято Сонця.


На всій землі ніхто не святкував Святвечір до появи християнства. Тільки наші пращури слов’яни очікували народження Сонця в цей Святвечір. Як кажуть люблячі батьки, що діти в родині – це ясне сонечко! Можливо і очікували вони народження Сина Божого – ясного сонечка, який буде допомагати вирішувати всі наші проблеми.


В цьому році Святвечір випав на суботу. Тому «Царські часи», які завжди читаються 6 січня, будуть читатись 5 січня. В Соборах і великих Храмах будуть проводити службу «Надвечір’я», після обіду.


6 січня – Свята вечеря. Щоб був час все приготувати, підготовка велась всю попередню ніч, а надвечір тільки накривали стіл.


На стіл і під стіл стелилось запашне сіно, після закінчення святкувань його віддавали тваринам в їжу. В центрі столу клали головку часнику. Дехто клав по кутам столу зубки часнику, його після свят вживали в їжу. Також на кутах столу клали гроші, які ви можете віддати на Храм. Ті кошти, які ви поклали на Різдвяний стіл, обов’язково, повинні кинути в ящик для пожертв в Храмі, на наступне Богослужіння після Різдва. Скільки пожертвувати, ви визначаєте самі за своїми можливостями, останні кошти не потрібно віддавати. Головне, щоб вони попали в Храм Божий, а не в збоченський магазин з баригою-священиком, який проп’є ті кошти. Як визначити Храм Божий і справжнього священика, написано в попередніх статтях. Якщо ви віднесете кошти в «храм»-магазин де іде торгівля, де немає святості, то ви будете наказані. Ця жертва визначає ваш прибуток фінансовий на наступний рік.



Зверху все покривається скатертиною і кладуться дванадцять страв. Смертний гріх в Святвечір їсти м’ясо.


Після шістнадцятої години, якщо нема туману, з’являється зоря. Люди сідають з молитвою за стіл. Спочатку всі їдять по три ложки куті. Першим їсть дід, чи батько і потім по старшинству до найменшого. Після куті їдять всі, хто що хоче і запивають узваром. Алкоголь може бути, але в дуже невеликих дозах. З дванадцятої години ночі Всенічне Різдвяне Богослужіння до ранку.


Обов’язково в цей вечір згадували всіх померлих в родині, називали їх імена і говорили: «Царство небесне всім померлим, легко їм лежати в землі, а нам легко жити на цій землі».


Коли всі наїлися, подякували Богові за їжу, встали з-за столу і пішли відпочивати, то зі столу нічого не прибирається. Всі страви, в невеликій кількості, залишаються на столі.


В цей вечір діти носили вечерю своїм родичам, дідові з бабкою, повитухам, хрещеним. Хлопчики могли самі ходити, а дівчатка тільки з хлопчиками. Несли калачі чи пироги, а на них миска з кутею. Коли приходили, бажали доброго вечора, казали: «Слава Ісусу Христу». Казали тато та мати, щоб ви прийняли святу вечерю. Вечірників по можливості сажали за стіл, пригощали, обдаровували і вони йшли далі. Прихід вечірників – знак, що прийде достаток у дім, достаток буде і тим, хто носить вечерю і їх родинам.


Вечерю носили обов’язково діти, чому? З первісних часів діти вважалися чистими душами. До семи років їм навіть на сповідь не потрібно приходити. Діти найближчі до Бога, до добра, до добрих духів, ангелів. Прихід дітей у дім зі Святою Вечерею – вважалось як завітання «вістунів Бога добробуту та багатства», з ними невидимо і добрі духи завітали на добро, на урожай, на здоров’я. Дорослі сиділи вдома і чекали вечірників, слідкували, щоб лихі духи та нечиста сила не завітали в господу.


«Носити Вечерю» – для дітей це була цілорічна мрія, радість, гордість й глибоке задоволення. До того ж їх обдаровували не тільки солодощами та іграшками, давали і гроші. Так що фінансові питання вони вирішували в цю ніч першими.


В Святий Вечір всі повинні бути вдома, якщо десь заночувати в цю ніч, то цілий рік будеш блукати по світу. Боронь Боже і сваритися в цей день, а особливо вечором. Навпаки, добре помиритися з ворогами, з тими, кого ображали, щоб в новому році було мирно в хаті і поза хатою. Не завжди люди знають своїх ворогів, а щоб не помилитись чи когось не забули, робили такий обряд – заворожували ворогів. Брали мотузку, відрізали кусок не замислюючись і зав’язували на ній вузли (ґудзі) скільки вміщалось на мотузці. Скільки ґудзів, стільки і ворогів, а коли сідали на Святу Вечерю, то клали ту мотузку з ґудзями під себе, промовляючи: «Щоб так мої вороги мовчали, як ці ґудзі мовчать».


Після двадцять третьої години ночі всі йшли до Храму. На столах залишалась вся їжа, горіли свічки та лампади. Свічку на Святий Вечір не можна гасити, бо це символ життя, вона мусить догоріти до кінця.


В тому випадку, коли в родині немає дітей, але бажають дитя, в святвечір, під Різдво (коли йдемо на всенічне Богослужіння) потрібно запалити велику свічку (щоб горіла до світанку) перед іконою Богородиці «Помічниця в родах». Попрохати Діву Марію подарувати дитя. 


Наші пращури влаштовували Святу вечерю Багату кутю – на пошану добрим духам (душам) та бога врожаю – це божі жертвенні страви. Ця ніч належала духам. Ми вважаємо, що вночі приходять душі наших померлих родичів, дідусів, бабусь. Їх відпускають на вечерю, до двадцять четвертої години. Про них можна споминати, розмовляти про них до Богослужіння. Після опівночі про померлих не споминають, починається святкування Різдва, свята вічного життя, а без сонця життя не буває. Я чим більше вивчаю свята і традиції нашого народу, тим більше захоплююсь тим, що вони були ближче всіх народів до Бога. Всі дохристиянські свята співпадають з християнськими. Язик не повертається називати їх язичниками.


На Святу Вечерю, після опівночі, коли всі в Храмах на Всенічній службі, приходять Святі, яких ви поважаєте і маєте зображення на іконах, ангели охоронці ваші.


В цю Святу Ніч бажано не спати, не можна щось недобре говорити і робити, бо і добрі сили і лихі – все це чують… тому може все так і статися. Не можна бути сердитому, не можна бажати зла, будете хворіти.


У цю Святу Ніч, як і у новорічну, блукають лихі духи, відьми, упирі, викляті і коли людина засне, можуть заподіяти зло. Тому єдиний захист це Всенічна служба Божа.


Зранку, біля шостої години, коли всі приходять додому з Храму, прибирають всі недоїдки зі столу. На смітник їх не можна викидати, це гріх і бажання бідноти, нестачі в домі. Всю їжу, яка залишилась, віддають тваринам в їжу. Людям цю їжу доїдати заборонено.


За старим звичаєм, сніданок на Різдво, після Храму, був пісний, а обід багатий з м’ясом. В наш час більшість людей розговіються вже зранку.


Ви повинні думати про здоров’я, щастя для всієї родини, а без матеріального, фінансового достатку цього не буде. Тому формуйте свій добробут на рік, починаючи зі Святого Вечора. Все уважно перечитайте і зробіть правильно. Навіть, якщо ви будете працювати на трьох роботах без відпочинку, то не розбагатієте, а захворієте і… А якщо ви, обов’язково, будете працювати, але в міру, і в необхідний час для праці, але, саме головне, будете правильно і вчасно святкувати всі православні свята та виконувати всі традиційні обряди, які започатковані нашими дідами і описані в моїх книгах і статтях, то ви будете жити в добробуті, достатку, здоров’ї та з необхідним фінансовим прибутком. Я кажу не про мільйони, не про лишні кошти, а про необхідний достаток для красивого життя. Наші пращури століттями спостерігали за своїм життям, аналізували всі події і явища життя і, як висновок, створили традиційні обряди для багатого, красивого життя. Якщо ви на протязі року все будете виконувати правильно, то самі побачите, як зміниться ваше життя в кращу сторону.



7 січня. Різдво Господа Бога і Спасителя Нашого Ісуса Христа


Святкування Різдва розпочинається о дванадцятій годині ночі. Служба Божа розпочинається за десять, п’ятнадцять хвилин до опівночі і закінчується після п’ятої години ранку. Різдво Ісуса Христа – найважливіше свято в житті віруючих людей. В цю Різдвяну ніч з часу ночі до шостої години ранку відкрите небо і всі ваші слова, побажання і думки дійдуть до Господа, а Він прийме рішення нагородити чи покарати вас.


Святі старці в переданнях писали:


«Якщо віруюча людина в Різдвяну ніч з часу до шостої години в Храмі на Всенічній Різдвяній Службі правильно привітає Ісуса Христа з днем народження. Подякує за всі Його благодіяння, за прожитий рік, перераховуючи все добре, щоб доказати Богу, що ви бачите Його добрі діяння. Потім попросить пробачення за свої гріхи за рік, перераховуючи і пояснюючи причину своїх діянь. Докажете Богу, що ви осмислили свою провину. А після цього вискажете своє завітне бажання, прохання. Пообіцяєте бути вдячним за виконання прохання. То всяке прохання буде виконано Богом».


Запам’ятайте, що все, що не попросиш в Різдвяну ніч – обов’язково збудеться, головне, виконати основні вимоги. Людина, яка просить, повинна бути істинно віруючою, жити за Законом Божим. Необхідно навчитися правильно звертатись до Бога та правильно і вчасно ставити свічку. Знайти Храм Божий, де присутній Святий Дух, а не магазин з торгашем в рясі. Знайти Храм, в якому в ніч з 6 на 7 січня, справжню Різдвяну ніч, буде проходити Всенічна Божа служба. А якщо людина не буде присутня на цій службі, то вона відмовиться на весь рік від допомоги Бога і вирішити проблеми буде важко, практично неможливо.


Якщо прочитати уважно вище сказане, то буде зрозуміло кому вигідний перехід на збоченський «ново-юліанський календар». Це вигідно Росії і більше нікому. Господь відвернеться від нашого народу, в державі і церкві буде розкол, не буде єдності і народ буде знищуватись. А хто винен? Ті люди, які проголосували за перехід на новий календар і перенос святкування свят церковних за новим календарем. Істинно віруючі люди будуть святкувати всі свята в ті дні, які встановленні Апостолами, Святими Отцями Церкви та Законами. Кожен вирішує сам за себе, а збоченці будуть суворо покарані.


Конкретні аргументи, як правильно святкувати Різдво і чому не можна переходити на новий календар, я надав в своїй статті «Коли і як правильно святкувати Різдво Ісуса Христа», читайте.



Різдвяна Ніч – це Свята Ніч. Це поняття з’явилось дуже давно. Наші пращури святкували Свято «Корочуна». В ті далекі часи люди жили надією і вірою у щасливий рік урожаю, приплоду худоби, здоров’я, добробуту та радісного життя. Свято «Корочуна» просякнуто світоглядом, що вся природа жива і не жива має душу, енергію. А людина своїми магічними діями, молитвами може впливати на користь, на добро собі, використовуючи позитивну енергію, а сили недобрі – лихі негативну енергію – знешкоджувати. Наші пращури родові магічні ритуали на честь бога-Сонця та добрих духів проводили в Святу Ніч. З прийняттям християнства звернення до Господа, Святих та Ангелів також відбувається вночі, на Всенічній Божій Службі.


Різдво Сина Божого, Господа Бога і Спасителя Світу Ісуса Христа – це найвеличніша подія на Землі після створення Світу Господом і появлення всього живого. Біля п’яти тисяч років люди очікували цієї події. Весь цей період Господь готував світ до народження Спасителя. Він надав знання єврейським пророкам, які сповіщали про народження Месії. Нашим пращурам давав розуміння про очікування великої події.


Різдво Христа Спасителя припало на важкий період для єврейського народу, вони були під владою Риму. Римський кесар Август наказав провести всенародний перепис населення імперії. Кожен повинен бути записаний в своєму родовому місті. Йосиф з обрученою йому Марією були родом з Віфлеєма, а проживали в Назареті. Вони відправились в Віфлеєм для проходження перепису. По прибуттю до міста, вони не змогли знайти місця в готелях і приїжджих будинках і змушені були заночувати у вертепі, в печері за містом. В цьому стійлі для домашніх тварин і народився Син Божий. Його сповили пеленами і положили в ясла. Першими дізнались про народження Спасителя віфлеємські пастухи, їм сповістили ангели. Після них дізнались про Його народження і прибули для поклоніння східні мудреці, волхви. Вони дізнались про народження Спасителя по появі на небі особливої зірки. Вони привезли подарунки Сину Божому: ладан, смирну і золото.


Порівняння Спасителя з Сонцем існувало не тільки у нашого народу, а також і у євреїв. В своїй Четвертій книзі Мойсей (24:17) писав про народження Ісуса, порівнюючи його зі сходом зірки (Сонце теж зірка).


«17. Бачу Його, але зараз ще ні, бачу Його, але не близько. Сходить зірка від Якова і піднімається жезл від Ізраіля…»


Також і апостол Лука в Євангелії (1:78) словами Захарії пророчив:


«78… з ласки милосердя Бога нашого, який відвідав нас Схід з неба…»


Вислів «Схід з неба» означає як схід Сонця, яке освітило першим промінням Землю. Захарія порівнював схід Сонця з народженням Месії.


Різдво святкується три дні. В перший день ходять колядувати діти, хлопчики, а на другий день можуть ходити і дівчата, але з хлопцями. Можуть ходити і дорослі і вітати всіх: «Христос рождається!» і відповідь: «Славімо Його!»



На завершення хочу наголосити, що наша дохристиянська віра цілком була наближена до однобожжя, бо вірили, головне, у Вищу Творчу Силу – у Небо та його Сонце. Вірили, що вся природа населена духами, захисниками (а в наш час ми кажемо ангелами-захисниками). Свято «Корочун», що перекрилось Різдвом, є свято пошани до вищих Сил, Сонця, Неба, Природи.


Та і супротивні сили були в уяві наших пращурів не такі жорстокі і злобні, як чорт у росіян, який топить кораблі, знищує людей, є пострахом для людей. В уяві українців – чорт, злий дух, – це сміхотворець, з яким можна й у карти грати, і за стіл сісти, і обдурити його, посміятись з нього, пожартувати. Не бійтесь злих сил, захищайтесь: святим хрестом, іконами, молитвами.


Закінчивши святкування Різдва, люди готуються зустрічати і святкувати Новий Рік через сім днів після Різдва. Виникає питання, чому літочислення від Різдва, а Новий Рік через сім днів, на восьмий після Різдва? Надалі все поясню.


Починаючи з 6 січня і до 15 лютого буде проходити цикл Різдвяних Свят. Вони мають дуже важливе значення для достойного, красивого життя. Постарайтеся виконати все згідно Закону!


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх