День Хрещення Київської Руси – України Рівноапостольним великим князем Володимиром (28 липня)

28 липня ми святкуємо річницю хрещення Київської Руси – України. Наголошую, не Росії, а України. Русь і Росія нічого спільного між собою не мають. Росія має таке саме відношення до Руси – України, як тракторист до балету. Про формування української нації я розповів в статті «Коли і як святкувати Різдво Ісуса Христа». Так, московіти будуть святкувати річницю Хрещення Руси, але хочу нагадати, що коли хрестили Русь, Росії ще не було. Були московські болота, і дикі племена в’ятичів і угро-фінів жили на тій території. Росію ніхто ніколи не хрестив. Росія присвоїла собі нашу історію, тому що своєї не було. Один російський митрополит пояснив мені, що вони взяли у нас «преемственность», але ми її їм не давали. Не давали права користуватися нашими традиціями і заслугами.


Князь Володимир був п’ятим князем Київської Руси. Він був сином князя Святослава і внуком Святої Рівноапостольної княгині Ольги, першої руської княгині християнки. Бабуся розповідала Володимиру в дитинстві про віру християнську, але не пропонувала відмовитись від своєї віри, своїх богів.


Коли Володимир сів на київський престол, то почав задумуватись про сутність віри. Він відчув пустоту язичеської релігії. Його тягнуло до істинного, живого Бога, де відчувались більш досконалі, звершені відносини з Богом.


Володимир вислухав проповідників різних релігій: єврейської, магометанської, німецької (західних християн) і грецької. «Де ваша земля?» – запитав князь євреїв. «Наша земля – Єрусалим та Палестина», – відповіли вони. «Але ми прогнівили Бога гріхами і Він розсіяв нас по всьому світу». «Як же ви можете навчати інших, коли самі відвергнуті Богом і розсіяні по світу?» – сказав Володимир. «Ми не хочемо, як і ви, бути позбавлені своєї Батьківщини».


Більш за все, до душі Володимиру, припала православна, грецька віра. В той час на Руси вже були християни. Християнство ніхто не забороняв. Воно існувало поряд з іншими релігіями. Перший Храм княгиня Ольга збудувала ще за часів свого життя. Християн було мало, це були освічені люди, які розуміли прогресивність православної віри, її користь для себе і для держави.


Володимир послав десять мудрих послів до Греції. Вони були присутні на Божественній Літургії, яку звершив сам Патріарх. Вони були дуже задоволені і зачаровані величністю Храму, пишністю і красою одягу священнослужителів. А мелодичність співу і те, що всі присутні приймають участь в літургії, привів їх до здивування та насолоди в душі. По приїзду до Києва, посли розповідали Володимиру, що під час літургії вони не розуміли, де вони знаходяться, на небі чи на землі. Вони відчували, що самі ангели співають разом з хором і людьми в Храмі. Вони запевнили Володимира, що ті, хто був присутній на Літургії, ніколи не захочуть іншої віри.


Князь захотів прийняти християнство і новий закон від самих Царів і Патріарха грецького. Але просити про це, гордому князю, вважалось принизливим і він вирішив добитись цього війною. Він завоював місто Херсонес у Криму, яке належало грекам, і послав послів просити руки сестри імператора, царівни Анни. Йому відповіли, що Анна християнка і не може вийти заміж за язичника. Володимир погодився прийняти християнство і похреститися.


За його гордовитість і зухвалість Господь наказав князя, послав йому хворобу очей, сліпоту. Коли царівна прибула до Херсонеса, то порадила як найшвидше охреститися, щоб вилікуватись від цієї хвороби. Як тільки Єпископ наклав руки на голову Володимиру, щоб занурити його в воду і охрестити, князь зцілився, прозрів. Володимир підтвердив, що тепер він пізнав істинного, всесильного Бога! За хрещенням відбулось вінчання Володимира з Анною.


Вся процесія відправилася до Києва, взявши з собою першого митрополита Київського Михаїла, священників, святі ікони, мощі святих, церковні книги.


Перш за все, він запропонував дванадцятьом своїм синам охреститися, вони погодились. Після цього були охрещені всі знатні люди Києва. Пройшов час, почали знищувати ідолів старої релігії і Володимир зізвав всіх простих людей на берег річки Хрещатик для проведення обряду Хрещення. Більшість простих людей казали, що якби нова віра не була кращою, то князі і багаті люди не хрестилися. Хрещення князя Володимира і Руси – України відбулося в 988 році.


Наші вороги, звинувачують князя Володимира, що він насильно охрестив Русь. Перехід до нової віри проходив довго. Мало було освічених людей, які могли пояснити необхідність прийняття християнства. Тому не всі погодилися одночасно прийняти Хрещення. Але якби православ’я не припало до душі українцям, вони б його не прийняли. Насильно заставити вірити не можливо.


Першим християнам на Руси було важко, тому що Богослужіння проводилось грецькою мовою. Довго йшла боротьба про перехід до церковно-слов’янської мови. Петро Могила Митрополит Київський і всієї України завершив переклад всіх церковних книг рідною мовою і повністю перевів всі Богослужіння церковно-слов’янською мовою. Він заборонив вносити зміни до служебників і требників і пригрозивши анафемою всім, хто це буде робити.


Щоб зрозуміти принципи християнства, щоб зрозуміти наскільки це корисно для всіх, потрібно щоб православ’я ввійшло в повсякчасне, повсякденне ваше життя. Коли ви приймете Бога в душі, то ви зрозумієте наскільки безпечніше жити в цьому світі віруючим людям. Господь, безкоштовно, захищає і допомагає всім віруючим людям.


Саме головне свято кожної людини – це її день народження. Тому правильне святкування Різдва Господа нашого Ісуса Христа має таке велике значення. Вивчайте попередні статті про святкування Різдва і інших православних свят, про значення православних постів і ви зрозумієте як важливо бути істинно віруючою людиною. А коли ви будете все правильно виконувати і відчуєте користь від цього, то вас вже ніхто не відверне від віри в Бога. Ми самі собі будуємо своє майбутнє, Господь буде допомагати, але він не буде за нас все робити. Тому потрібно боротись за чистоту віри православної, за щасливе життя в здоров’ї, добробуті, достатку, за мирне небо.


В цей день, в Храмах на Богослужіннях, в належний час, після молитви «Отче наш», яку читають всі разом: священик, хор і всі присутні в Храмі, запалюють свічки (жертвенний вогонь). Звертаються до Бога зі своєю подякою, запевненні в кріпкій істинній вірі, покаянням в своїх гріхах. З проханням захисту для себе, своїх рідних і близьких, свого поселення, своєї держави. Прохають про мир, добробут та щасливе життя. Прохають про зцілення від хвороб.


Щоб жити в щасті, добробуті, здоров’ї, благополуччі, вивчайте Закон Божий, історію. Живіть за вимогами Святих Апостолів та Святих Отців Церкви. Не слухайте збоченців, які радять нам жити за новим календарем. Я запитав у одного старця в монастирі, якому вже більше ста років, що спонукало людей, в такий важкий час для нашої держави, до богохульних змін в церковних справах, чому вирішили змінити святкування Різдва і багатьох свят? Він відповів, що це робота московітів за підтримкою масонів. Вони хочуть, щоб в цей важливий час для нашої держави, коли ми згуртувалися, об’єдналися всі проти ворога, прийшов розкол в Церкві, яка теж почала об’єднання. Щоб відірвати народ від Бога, щоб не було допомоги від Нього.


Я постійно наголошую, що ми – українці, унікальний народ. Ми повинні навчатися іншого, але свого не цуратися. Не потрібно слухати порад ні зі сходу, ні з заходу. У нас є наші традиції, свій Святий Митрополит Петро Могила, який пригрозив анафемою всім, хто буде змінювати закони православ’я.


Наш князь Володимир, який охрестив Україну, був визнаний всім світом – Святим Рівноапостольним князем за те, що привів до істинної віри свій народ.


Давайте підтримаємо Святого Рівноапостольного князя Володимира, Святого Митрополита Київського і всієї України Петра Могилу і будемо непорушні в православній вірі. Тоді ми швидко прийдемо до перемоги над московітами!


Підтримуйте істинну віру.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх