День пам’яті Святих Первоверховних Апостолів Петра і Павла (12 липня)

Це свято вважається великим і важливим для православних християн. В цей день закінчується Петрів піст. Святкується середина літа. Починаються жнива, збір плодів, зернових та заготівля їх на зиму. Це єдине свято, яке на деякий час, не співпадає з нашим дохристиянським святом «Сонцестояння». В червні самі довгі дні в році, світлий, сонячний місяць. А вже після 12 липня кількість денного світла сильно скоротиться.


В цей день зі Святими Апостолами можна вирішити дуже багато проблем. В Храмах на святковому Богослужінні, в належний час запалюють свічки (жертвенний вогонь) і звертаються до Петра з проханням:


Прошу тепла, достатку та благополуччя для себе та всіх рідних і близьких.


Прошу вирішення всіх життєвих проблем, щасливого життя.


Прошу кріпкої, істинної віри без сумнівів


Чому ці двоє Апостолів можуть допомогти віруючим в вирішенні цих проблем? Тому, що вони унікальні святі, які прийшли до віри в Бога через великі випробування та перешкоди, сильно нагрішили, але все витримали, осмислили і залишились вірні Господу Богу.


Апостол Петро був простим рибалкою, людиною неосвіченою, але дуже розумною. Коли Ісус запитав у своїх учеників: «За кого ви Мене маєте?» То тільки Петро відповів, що Він є Син Бога Живого. На це Ісус сказав, що ти Петро, що означає скеля, камінь – будеш засновником моєї Церкви. Та пообіцяв Петрові, що в нього будуть ключі від Раю.


В Ізраїлі всі чули пророчі слова Пророків, про прихід Месії. Пророки все завчасно описали, як все буде відбуватися, знав про це і Петро. На протязі трьох років Петро ходив зі своїм учителем, слухав Його проповіді. В яких Ісус розповідав, як все відбуватися. Пояснював, що Його стратять, уб’ють, а потім він воскресне і т.п. Але коли Ісуса заарештували, та почали знущатися з Нього, Петро злякався і подумав, що якщо ці збоченці так знущаються над Сином Божим, то що вони будуть робити з ним, простим рибалкою, якщо визнають його спільником та учеником Ісуса Христа. Тому він відрікся три рази від Господа, свого вчителя. А потім гірко заплакав і задумався. Він був людиною мудрою і осмисливши все визнав негідним свій вчинок. Проаналізував скоєне, визнав свою провину, свій гріх. Прийшов до Господа та попросив пробачення три рази. Три рази зрадив, три рази вибачився, та пообіцяв більше не мати сумнівів в вірі. Господь пробачив Петрові гріх і залишив його Первоверховним Апостолом. Петро до самої смерті був відданий Богові.


Визнаний, осмислений гріх Господь завжди пробачає, пам’ятайте це!


З дванадцяти учеників Ісуса, Його зрадили двоє. Першим зрадив Його Іуда. Існує припущення, що Іуда сподівався на інший фінал своїх діянь.


В той час коли Ісус проповідував своє вчення, ходив зі своїми учнями по країні, Ізраїль був захоплений Римлянами. Єврейські Пророки писали, що прийде Месія і врятує Ізраїль від завойовників. Іуда був людиною освіченою, знав хто такий Ісус і надіявся, що якщо спровокувати Його то почнеться повстання. Він був впевнений, що Ісус не дозволить себе заарештувати, і Бог не захоче, щоб стратили Його Сина. Він призове полки Святих Ангелів і вони приведуть народ Ізраїлю до перемоги. Він, як і інші учні, був неуважний на проповідях. Не зрозумів, що Ісус прийшов в цей світ, щоб принести себе в жертву за людей. Коли він зрозумів, що помилився і побачив катування і смерть свого вчителя, то злякався свого гріха. Забув, що Ісус повинен воскреснути.  Він був нажаханий своїм злочином зради. Хоча був освічений, але в нього не хватило розуму все проаналізувати і попросити вибачення за свій гріх. Він визнав свою провину, але вибачення не попросив, а пішов і повісився не прощений.


Два учня, дві зради, але доля у кожного різна. Пам’ятайте, Господь попереджав, що немає людини, яка живе в цьому світі і не грішить. Один Син Божий безгрішний, тому приніс Себе в жертву за наші гріхи. Героїзмом вважається визнання своєї провини, та вчасно принесене покаяння. Запам’ятайте, що любий скоєний і осмислений вами гріх Господь пробачить вам і ви залишитесь під Його захистом.


Апостол Павел також пройшов тернистий шлях до віри. Павел був освіченою людиною. Він був головним гонителем християн в Єрусалимі. Він особисто забив камінням першого диякона Єрусалимського Християнського Храму. Але Господу були потрібні розумні, освічені люди і Він вирішив призвати його на служіння. Він вказав Павлові на його помилки, дав можливість осмислити все та визнати свою провину, випросити пробачення.


Більшість Апостолів, Його учнів, були неосвічені, не вміли ні писати, ні читати. Сам Ісус за своє земне життя не написав ні однієї строчки. Тому він шукав освічених людей, щоб Його вчення було донесене до майбутнього покоління.


Апостол Павел довів, що розумна, освічена людина завжди прийде до істини. Він зміг піднятися від убивці до Святого Апостола. Завдяки його освіченості та працездатності ми так багато знаємо про зародження Християнства, про земне життя Сина Божого та Святих Апостолів. Його послання, статті безцінні для віруючих.


Звертаються в Храмі до Апостола Павла так:


Прошу розуму та хорошої освіти, допомоги в навчанні та вирішенні важливих життєвих проблем.


Прошу кріпкої істинної віри в Бога та в Його допомогу


Ці два Апостоли, прийшли до істинної віри важким шляхом випробувань. Разом в земному житті вони були лише п’ятнадцять днів, а в тому потойбічному житті вони завжди разом стоять на захисті істинної віри. Вони обидва загинули від рук безбожників, сектантів, але не відреклись від віри і від Бога. Вони завжди прийдуть на допомогу істинно віруючим людям.


Пропоную всім, живіть в вірі, визнавайте свої помилки, приносьте покаяння і Святі Апостоли завжди допоможуть вирішити всі ваші проблеми.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх