Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, Перший Спас (14 серпня)

14 серпня ми відмічаємо три великі свята і отримуємо заговіння на Успенський піст:


  • Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Свято Всемилостивого Спасителя (Спаса) та Пресвятої Богородиці
  • День пам’яті сімох мучеників Маккавеєвих
  • Свято першого Спаса «Маковея слов’янського»

В 1164 році, грецький цар Мануїл, отримав перемогу над великим військом сарацин. Хоча ворожих військ було в два рази більше, дякуючи силі Божій та Животворчому Хресту перемогу отримали греки. Було встановлене свято Винесення, або проношення Чесного Хреста Господнього попереду вишикуваних військ, для поклоніння. Війська були освячені силою Хреста Господнього на перемогу.


В наш час, в Храмах проводяться Богослужіння з винесенням Хреста і поклоніння йому. Народна назва цього свята «Перший Спас». Перше свято Спасителя в цьому місяці.


Віруючі люди, в належний час, запалюють свічки, стають на коліна, поклоняються Животворчому Хресту Господньому, цілують його і звертаються з проханням:


Захисту від злих сил, наклепів, пересудів, порчі


З проханням:


Перемоги над ворогом, зміцнення Збройних Сил, захисту бійців під час проведення бойових дій


Кожне Хресне Знамення, Хрест Господній, освячений в Храмі, має силу захисту від зла, злих сил. Але якщо в Храмі знаходиться частинка Хреста, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, то сила його зростає в сто разів, тому він і називається Животворчим Хрестом Господнім, Животворящим древом.


Кожен віруючий християнин повинен постійно носити хресне знамення на грудях в районі сонячного сплетіння. На місті сонячного сплетіння знаходиться вхід в душу людини. Тому віруючі християни закривають цей вхід Хрестом Господнім, мусульмани на півмісяцем, а іудеї – зіркою Царя Давида. Для православних християн, на Хресті, який вони носять на грудях, обов’язково повинно бути розп’яття і цей Хрест повинен бути освяченим справжнім православним священиком на Ваше ім’я. Захисна сила Хреста не в золоті чи сріблі, хрестик з осинового дерева сильніший для захисту. Головне, хрестик повинен бути правильно освячений. Тоді буде захист, щастя і благополуччя.


Намагайтесь робити все правильно і вимагайте від всіх виконання Закону Божого.




14 серпня на Богослужінні згадують сімох мучеників Маккавеєвих: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлізара, Євсевона, Аліма, Маркела, маму їхню Соломію та вчителя Єлізара.


Постраждали вони в старозавітний час, незадовго до Різдва Христового. Сирійський цар завоював іудеїв і почав примушувати народ відмовитись від Єдиного Бога і прийняти язичество. Більшість людей були тверді в своїй вірі і постраждали за це. Особливо всіх вразило страждання сімох дітей і їх матері. Всі були здивовані такою твердою вірою дітей.


Сім’я Макковеїв завжди була в великій повазі за свою освіченість і добродійство. Особливою повагою користувався дев’яносторічний старець Єлізар.


Сирійський намісник в Єрусалимі запропонував Єлізару і його учням відмовитись від закону Мойсея, відмовитись від Бога, прийняти язичество і поїсти жертовне м’ясо. Єлізар відповів, що не хоче осоромити сідини свої лицемірством. І добавив, що піде на смерть, щоб показати молодим людям, як потрібно відстоювати Святий Закон. Він мужньо помер від знущань катів.


Потім намісник почав вмовляти молодих хлопців відмовитись від Бога. Сильно мучили всіх по черзі, а потім убивали. Сьомий, самий маленький брат Маркел, сказав наміснику, щоб не надіявся на те, що він злякався і відмовиться від Бога, бачачи ті страждання, які витерпіли його брати і вчитель. Він запевнив катів, що їхній цар і вони всі, за цей злочин, не зможуть сховатися від справедливого Суду Божого. За ці слова його піддали найсильнішим мукам. Закінчивши вбивати синів, на очах у матері, вони спалили доблесну Соломію.


Свята сім’я Макковеїв постраждала в 166 році до Різдва Христового.


Цю праведну сім’ю православні християни поважають тому, що вони, як і ми, вірували в Єдиного Живого Бога і сміливо постраждали за віру, не зрадили. Вони являються прикладом для всіх віруючих. В наш час, за віру в істинного Бога і дотримання Закону і старого календаря, правильного календаря, нас не будуть страчувати. Але будуть ображати, позорити, звинувачувати, ганьбити. Ми повинні стійко вистояти, не зрадити Бога і віру, щоб ці безбожники не творили. 


Всіх людей, які вірять в живого, Єдиного Бога, а Він був завжди і завжди буде, ми поважаємо і вважаємо братіями по вірі. Не зважаючи на конфесії і віросповідання, головне, щоб вони виконували Закон Божий і Заповіді.


На Богослужінні, запаливши свічку (жертвенний вогонь), віруючі звертаються до святого сімейства Макковеїв:


Прохають такої кріпкої віри в Бога, яка була і є у них. Щоб вони надали силу нам, в важкі часи, витримати знущання від єретиків за істину віру. Щоб допомогли отримати перемогу віруючим людям.



14 серпня, наші пращури, в дохристиянський період, святкували свято спасителя і захисника людей і Маковея. Це наше слов’янське свято співпало з християнським, і тут немає нічого дивного.


Єретики, бажаючи зганьбити наші старі свята, твердять, що ми не розуміємо того, що брати Макковеї не мають ніякого відношення до нашого Маковея. Але ми ніколи не стверджували, що це одинакові свята. Ці свята не мають нічого спільного, випадково співпали назви. Ми святкуємо Першого Спаса Господнього і Маковея. Тож все співпало: і Спас, захист і Маковей. Можливо це випадково, а можливо є свята закономірність. В ті дохристиянські роки, коли іудеї поклонялись сміливості братів Макковеїв, наші пращури не могли знати про це. Але ще раніше, до трагічних подій з братами, наші пращури святкували Свято Спасителя і Маковея. Це і є підтвердженням, що наші діди були не дуже далеко в своїй вірі.


В давні часи слов’яни святкували свято Спаса, Захисника і в цей день освячували мак, чорнобривці і васильки. Мак і квіти мають велику захисну силу для віруючих людей і їх приміщень від злих сил, чаклунства і поганих, випадкових гостей.



Митрополит Петро Могила був прихильником наших дохристиянських традицій і підтримував освячення маку, чорнобривців і васильків в православних храмах. В требнику 1646 року є молитва на освячення зелені, квітів, зерна і маку. Тому, православні священики, які поважають святих землі Української та наші традиції, проводять в цей день чин малого освячення води, маку і квітів. 


Правильно освячений мак має дуже велику захисну силу цілий рік, до наступного Маковея. Мак потрібно носити при собі в кармані чи сумці. Покласти в своєму автомобілі. Посипати в кімнаті, де ви спите, під матрацом, щоб захистити сімейне благополуччя.


Обов’язково посипати мак під поріг,

біля вхідних дверей в вашій хаті чи квартирі,

щоб захистити приміщення від непорядних людей.


Якщо прийдуть до вас люди зі злом, ненавистю, бажанням нанести вам шкоду, порушити ваш добробут і спокій, то переступивши через поріг, через освячений мак, вони надовго у вас не затримаються. Вони будуть відчувати у вас себе некомфортно, у них з’явиться страх і вони швидко підуть не причинивши вам шкоди, а з часом і зовсім перестануть до вас заходити. Мак має силу захисту від недругів, він не причиняє їм зла, він просто їх проганяє.


Чорнобривці і васильки – це наші національні Українські квіти. Освячені на Маковея, вони приносять захист приміщенням і здоров’я віруючим. Їх виставляють в суху вазу, або приєднують до Троїцьких освячених лікувальних трав і квітів. Вони засихають і будуть рік розпилювати в приміщенні захисний, зцілюючий аромат з молитвами.


На ці свята бажано, щоб вся сім’я, разом, була в Храмі і на освяченні. Захист у вас буде сильніший, якщо всі в сім’ї захочуть захисту і будуть виконувати Закон Божий.


Пам’ятайте: «Береженого і Бог береже!»


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх