Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа, Другий Спас, Яблуневий Спас (19 серпня)

Дуже велике свято Преображення Господа нашого Ісуса Христа святкується 19 серпня. Це свято має велике значення тому, що в цей день вже більше двох тисяч років, на світанку, на гору Фавор сходить світла хмара, що символізує знамення та присутність Бога милостивого. Це означає, що Господь від нас не відмовився. Також сходження світлої хмари на гору Фавор в цей день, являється підтвердженням того, що Преображення Господнє було там і в цей день. Перенести святкування цього свята на інший день вважається Богохульством. Я не розумію, як віруюча людина може цього не розуміти.

В Святих Євангеліях апостоли розповіли про цю подію дуже яскраво та зрозуміло.

Знаходячись в Галілеї, через декілька днів після розмови з учнями своїми про Хрест та Своє царювання в славі Батька Свого з Ангелами Своїми, Ісус взяв Петра, Якова та Іоана і пішов на високу гору Фавор, щоб там помолитись.

Піднявшись на вершину гори, Він став творити молитву, а учні його сіли і втомлені заснули. Під час цієї молитви почалось чудо Преображення Ісуса Христа. Апостоли проснулись і побачили, що лице його засяяло як сонце. Одежа його перетворилась на білу як сніг і засяяла як світло. І з іншого світу з’явилися два найвеличніших пророка – законотворець Мойсей і ревнитель, захисник Божий Ілля. Вони явились в прославленому вигляді і розмовляли з Ісусом Христом про останні дні Його земного життя, які Він повинен закінчити в Єрусалимі.

Апостоли побачили його божественну природу, їм відкрилась слава Ісуса як Єдинородного від Батька, Царя Небесного. Серця їхні наповнилися благодаті. Слухали вони і спостерігали все, що відбувається в повному оціпенінні та мовчанні.

Коли пророки відійшли від Ісуса, Петро не стримався та сказав: «Наставнику! Раві! Господи! Як добре нам тут. Якщо хочеш збудуємо тут три намети, один Тобі, один Мойсею і один Іллі». Коли він це говорив, зійшла світла хмара і закрила Господа з Пророками. Прозвучав гучний голос, який підтвердив, що Це Син Мій Возлюблений, в якому все Моє благовоління, Його слухайте. Почувши цей голос, учні злякались і впали на землю від страху. Ісус Христос підійшов до них і сказав, щоб піднялись і нічого не боялись. Коли вони подивились навкруги, то нікого не побачили.

Світла хмара, яка явила Ісусу двох Пророків, осінила апостолів, оточила вершину гори, щоб знову по Божому велінню, взяти Пророків та віднести кожного в його місце.

Почався світанок і вони почали спускатися з гори. Дорогою Господь заповів їм, нікому не розповідати про те, що бачили, поки Він через страждання та смерть на Хресті, не воскресне в третій день.

Чому Господь для цієї події вибрав цю гору. Фавор в переводі означає місце чистоти та світла, сама назва характеризує це місце, як місце Божественної Слави.

В давнину тут відбувалась важлива подія. Коли ханаанський воєначальник Сісар прибув, щоб знищити Ізраїльтян, тоді Варак зібрав на горі Фавор Ізраїльське військо. З гори він пішов в наступ на ворога і переміг ханаанське військо, загинув і Сісар. В цій перемозі було провидіння, щоб Син Божий на горі Фавор озброївся бронею Божої сили, щоб кинутись на диявола і перемогти його. Про це і була бесіда з Пророками на горі. Це являється прикладом для віруючих християн, які бажають перемогти непомітного ворога, який наводить на них гріховну міць свою. Потрібно перш за все піднятись на Фавор серцевої чистоти, очистити істинним покаянням свою совість і преобразитися від злого життя в добродійне. Одягнутись в броню правди і тоді буде одержана перемога над ворожою силою.


Другий Спас, Преображення Господнє – це головне Спасівське свято. Другий раз в цьому місяці Господь підтверджує Свою готовність спасати і допомагати нам. В належний час в Храмі на Богослужінні запалюють свічку. Ви повинні пам’ятати, що свічку в Храмі ви можете запалювати тільки від лампади, яка горить посередині підсвічника, або запалити своїм сірником. Від іншої свічки, яка горить на підсвічнику, заборонено підпалювати свою свічку. Свічка в Храмі – це жертовний вогонь. А підпалювати свій жертовний вогонь від іншого – гріх. В відьмовських книгах радять, що хто хоче щоб людина хворіла, страдала, не мала спокою, підіть в Храм і підпаліть свою свічку від його свічки. Прочитайте заклинання і людина буде мати проблеми. Тому, всі, хто підпалюють свічки в Храмі від інших свічок – займаються відьмовством.

Жертовний вогонь запалюють в Храмах під час другої частини Літургії, яка називається «Літургія вірних», віруючих. Перша частина Літургії проводиться для оголошених, які ще тільки готуються стати віруючими. Нажаль таких в Храмах більшість.


Свічки, жертовний вогонь, запалюють після того, як всі разом проспівали молитву «Отче Наш». В цей час в Літургії, в читанні єктеній, молитов, перерва. Віруючи підходять до сповіді до причастя і в цей час підпалюють свічки і звертаються до Бога, Матері Божої і всіх Святих.

Перше, що ви повинні сказати, коли звертаєтесь до Бога і святих, це принести свою подяку за всю допомогу, яку вже отримали. За все те добре, що вони вам зробили. Потім просити пробачення за свої гріхи, називати свій гріх і по якій причині ви його створили. Не шукайте виправдань, кайтеся.

І тільки після цього звертайтесь з проханням. На недільних Літургіях лунають прохання життєві, повсякденні, особисті… А в свята читайте мої статті, в яких розписано конкретне звернення до Господа і того свята, яке ми святкуємо.

Після цього пообіцяйте бути вдячним за допомогу. Пам’ятайте про свою обіцянку завжди. Невдячні люди все втрачають.


Забороняється тушити свічки подихом. Коли залишиться маленький огарок, його потрібно загасити пальцями або спеціальним ковпачком. Якщо свічку задують, ваше прохання не буде виконане.

Якщо бажаєте, щоб ваше відвідування Храму йшло в користь, строго все виконуйте.

На Преображення звертаються з проханням: захисту від злих сил, від невидимого ворога, сатани, який поражає нашу душу гріховними порадами, силою своєю.

Прохання направити наші думки і діяння на праведний шлях. Щоб ми творили тільки добро. Позбавити нас злоби і всього злого. Спаси і захисти нас Боже.

Дай перемогу над ворогом, щоб народ наш жив в щасті, добробуті, достатку, благополуччі. Спаси нас Спасе.


В дохристиянський період наші пращури в цей день освячували яблука, для зцілення від тяжких хвороб.

На цей час в садах дозрівають всі фрукти та ягоди, на городах овочі і закінчуються жнива на полях. Другий спас – це свято врожаю. Греки та грузини освячують виноград. А ми за нашими традиціями освячуємо яблука. Можна посвятити і інші плоди, але яблука – це головне.

Щоб яблука мали велику цілительну силу, потрібно виконати все правильно.


Ранком 19 серпня до початку Богослужіння потрібно зірвати яблука в саду, або купити їх на базарі. Вони повинні попасти вам в руки 19 серпня, не раніше. Покласти яблука в корзинку, прикрасити. Потрібно, щоб на кожну людину, яка буде вживати яблука для зцілення, було не менше тридцяти яблук, а краще шістдесят. Після освячення потрібно, щоб кожен член сім’ї з’їдав по 1-2 яблука в день на протязі місяця. Всі, хто хоче зцілення, повинні бути присутні на освяченні. Заочно нікому неможливо освятити яблука. Якщо людина не була на Богослужінні і на освяченні, то яблука не дадуть зцілення. Ви знаєте закон фізики, вода, рідина, як магнітна плівка, запам’ятовує в собі всі слова, які промовляються над нею. Тому на освячені читаються спеціальні молитви, які входять в пам’ять яблуневого соку і зберігаються там, поки ви їх не з’їсте. Також ці молитви входять в ваше тіло. Людина на 80% складається з води. Коли освячене яблуко з’їсть віруюча людина, яка святила ці яблука, то молитва з соку яблук попадає в кров, збагачує її і діє як кріпкий лікувальний препарат.


Потрібно взяти яблуко в праву руку. Перехреститися ним і викатуючи ним по своєму тілу, в тих місцях де є захворювання, пухлини, травми, болі, тромби, різні захворювання серця, легень, шлунка, кішкивника, хворі суглоби. Викатувати не по одежі, а по тілу і тільки сам собі. При викатуванні читати молитви: «Отче Наш», «Богородиця», «Да воскресне Бог», «Символ віри», промовляючи прохання на зцілення хворих органів і обіцяти подяку за допомогу. Викатувати за часовою стрілкою.

Якщо людина істинно вірить в Бога, живе за Законом Божим, регулярно відвідує Храм Божий і там все правильно виконує, правильно харчується, дотримується посту, сповідується та причащається, то за місяць можна вилікувати любу хворобу, навіть рак.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх