Усікновення глави пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана (11 вересня)

День пам’яті насильницької смерті пророка Предтечі відмічається 11 вересня. Це дуже важливий день. В цей день віруючі люди не веселяться, не святкують, знаходяться в скорботі, тому і не їдять. Бажано ввесь день витримати строгий піст, до вечора. Більшість людей в цей день взагалі нічого не їдять, тільки п’ють воду. Але хто за станом здоров’я, також вагітні, діти, дуже знесилені люди, які не можуть день голодувати чи витримати строгий піст, то їх ніхто не накаже, це не вважається великим гріхом. Я знаю, що коли у людини справжня скорбота в душі, горе – то їсти не хочеться.


В цей день великий гріх різати ножем, ножицями, рубати сокирою. Ріжучі і колючі предмети взагалі не беруть до рук, це гріх. В їжу не бажано вживати круглі та червоні продукти, із співчуття до мученика.


Іоан Хреститель загинув смертю мученика за правду Божу. Він звинувачував царя Ірода за те, що він відібрав дружину у свого брата Філіпа і цим порушив закон Божий і людський, подавав поганий приклад людям.

Особливо зла на пророка була Іродіада, незаконна дружина Ірода, вона хотіла знищити його. Цар Ірод бачив в Предтечі праведника, і часто звертався до нього за порадами і щоб захистити, посадив його до в’язниці.

Коли святкували день народження Ірода, дочка Іродіади, Соломія, дуже догодила царю своїми танцями. Ірод пообіцяв виконати любе її бажання. Дочка порадилась з мамою і попросила голову Іоана Хрестителя. Ірод був засмучений, але обіцянку виконав. Кат приніс на блюді голову Предтечі. Але навіть мертва голова на блюді повторила свої звинувачення царю: «Ірод ти не маєш права мати за дружину Іродіаду».

Іродіада взяла голку і колола язик Хрестителя, а потім наказала викинути голову його в відхоже місце до нечистот. Але прислуга взяла голову, поклала її в глиняний горщик і поховала її на горі Еліонській.

Винуватці смерті Хрестителя отримали сурове покарання. Ірода позбавили престолу і відправили на заслання, де він разом з Іродіадою попав у провалля в землі і загинув. Соломія потонула в воді, крижина відрізала їй голову.

Іоана Хрестителя учні поховали в гробі, а на третій день він воскрес і піднявся з тілом на небо. Він і тепер живий і завжди допомагає істинно віруючим людям.


В цей день у всіх православних Храмах проводиться Богослужіння, про спомин про трагічну загибель Предтечі і його воскресіння.

Віруючі в належний час запалюють свічки, в статті про Преображення Господнє роз’яснюється, коли запалювати свічки (жертовний вогонь) в Храмі і схема, за якою потрібно звертатися до Бога і святих, і промовляти своє прохання:


Просять кріпкої віри в Бога і стійкості в тяжкі хвилини, щоб витримати випробування. Щоб ніколи не зникла в нас надія на Боже покровительство, захист і справедливе вирішення проблем.


Щоб Іоан Хреститель виблагав у Бога захисту для нас і нашої держави, щоб ми перемогли ворога і жили в мирі і добробуті.


Просять у Предтечі, щоб він дав ясний розум для правильного вирішання всіх життєвих проблем.


Іоан Хреститель – перший християнин на землі і перший священнослужитель. Він перший почав охрещувати людей. Він сам жив за Законом Божим і навчав цього своїх учнів, яких передав Господові нашому Ісусу Христу, яких той благословив на Апостольське служіння.


Ще за свого земного життя Христос заборонив в Храмах торгівлю:


«І зайшов Ісус в Храм Божий і вигнав всіх тих, хто продавав і купляв в Храмі…»


«І сказав їм: написано: дім Мій домом молитви назветься, а ви зробили його вертепом розбійників» (Св. від Матвея, гл. 21 стр. 12, 13) 


З цих слів Господа зрозуміло, що ті, хто торгують в Храмах, встановлюють такси за церковні обряди, це розбійники, злочинці. Іоан Предтеча, коли охрещував людей, не брав плату за цей обряд. Як можна продати чи купити благословення Боже?

Святі Апостоли наставляючи священників, категорично забороняли торгівлю. Але завжди знаходяться непорядні люди, які бажають перетворити святе місце в бордель, в бізнес. Тому на четвертому Вселенському Соборі в 451 році було прийнято Правило 76. «Ніхто не повинен усередині священної (церковної) огорожі корчмицю влаштовувати, або різні наїдки продавати, або іншу торгівлю організовувати, зберігаючи благовоління до церкви…

Ось тому, якщо хтось буде викритий у названому злочині, нехай буде відлучений».



Якщо уважно прочитати 76 Правило, то не зрозуміло, що твориться в сучасних Храмах?

Виходячи з вище сказаного, зрозуміло, що торгівля не тільки в Храмах, а навіть за священною огорожею забороняється. Священна огорожа – це огорожа навкруги Храму Божого, монастиря та цвинтаря. За цією огорожею – Священна земля, і смертний гріх продавати та купляти щось на Священній землі. За цей гріх наказано відлучати від Церкви всіх христопродавців, які служать не Господу Богу, а мамоні, це віровідступники.

Аналізуючи написане, зрозуміло, що приміщення, в яких проходить торгівля не являються Храмами, а нарікаються будинком торгівлі в приміщенні з хрестами. А люди в рясах, які там займаються цим гріхом можуть називатись: торгашами, менеджерами з торгівлі в рясах, бо відлучені від церкви, позбавлені сану.

Тому вирішуйте, як ви можете вирішити свої проблеми з Богом в забутому місці, в магазині, в якому немає священників? Як ви можете получити благословення у торгаша, як він може охрестити, обвінчати, освятити, коли він відлучений від церкви Христової?

Пам’ятайте, що Храм – це дім Бога на Землі, ви – діти Божі, прихожани Храму, а священик не хазяїн там, а слуга Бога і людей, прихожан. Ставте богохульників на місце, вимагайте виконання Закону Божого і постанов Вселенських соборів. Не відвідуйте будинки торгівлі, відвідуйте Храми Божі, де присутній Дух Святий і є слуга Божий. І якщо ви в справжніх Храмах будете все правильно виконувати і жити в миру за законом Божим, ви всього зможете досягти.


Наша справа права, перемога буде за нами!


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх