Цикл свят, днів пам’яті святих, які відмічаються у лютому

Дні пам’яті святих, цикл свят, про яких я вам розповім в цій статті, не являються великими християнськими святами. Ці святі під час свого земного життя були віддані Богу, в них була сильна віра, вони дуже багато зробили для затвердження християнства і православної віри в світі. За цю відданість Господові, Він нагородив їх силою допомагати віруючим людям, які звернуться до них за допомогою. Вони в потойбічному житті, але завжди вислухають нашу молитву і домовляться з Богом про вирішення наших проблем. Вони ближче до Господа, Він їх поважає, тому швидше вирішить їх прохання за нас грішних. Не лініться, відвідуйте Храм, моліться до святих і вони допоможуть. В ці дні не у всіх Храмах буде проводитись Богослужіння на їхню пам’ять. Але в Храмі можна запалити свічку, жертвенний вогонь і звернутись до святого. Схему, як звертатись, описано в попередніх статтях.


Коли в Храмі є ікона цих святих, то краще підійти до неї. Не дивіться на ікону, як на картину. Ікона це вікно в той, потойбічний світ. Дивлячись в це вікно, намагайтесь побачити більше, ніж там зображено, відчути присутність і силу цього святого.



3 лютого

День пам’яті Преподобного Максима Сповідника



Народився в багатій родині, отримав хорошу високу освіту, знаходився на службі в імператора Іраклія – радником. Жив в 7 столітті і в цей час з’явилась монофелітня єресь. Монофеліти з грецької означає єдиновольники. Вони навчали, що в Ісуса Христа тільки одна воля – божественна, а не дві – божественна і людська, як навчає Православна Церква. Проти цієї єресі був 4 Вселенський Собор. Максим залишив службу при дворі, відмовився від високої посади і постригся в монахи. Його обрали ігуменом монастиря. Він показав себе ревним захисником православ’я в боротьбі з єрессю. Він словом і писанням переконував віруючих не приймати єретичне вчення. Максим поїхав в Рим і переконав папу Мартіна зібрати Собор проти єресі. Але імператор Констанс, прихильник єресі, вислав Максима з папою Мартіном в заслання в Херсонес, де папа помер.


Максима довго мучили, примушували прийняти єресь. Йому відрізали язик, щоб він не міг говорити правду. Відрубали праву руку, щоб позбавити його можливості захищати істину, покаліченого закрили в темниці. Там він знаходився три роки. Помер Святий Максим в 662 році. Перед смертю Сам Господь явився Святому і заспокоїв його.


До Максима звертаються з проханням про впевненість у вірі. Прохають захисту від єресі. Вирішують і особисті проблеми.



5 лютого

День пам’яті священномученика Климента,

єпископа м. Анкира



Климент народився в благочестивій родині, яка була не дуже багата, але жили в достатку. Отримав хорошу освіту. Мати його, рано овдовіла і тратила всі свої сили на виховання сина в вірі і благочесті. Прожила вона теж не довго. Вмираючи, вона відчувала, що буде гоніння на християн від імператора Діоклетіана і заповіла Клименту боротись за віру християнську.


В Галатії почався страшний голод, так що безбожники-язичники кидали своїх дітей по дорогах. Климент збирав цих нещасних до себе в свій дім. Кормив їх, виховував і навчав християнській вірі. Сам він вів суворе благочестиве життя, за що вибрали його в Храмі читцем, потім рукопоклали в диякони і пресвітери. Пізніше був обраний єпископом. Він багатьох навернув до християнської віри.


Коли імператор почув про благочестивого Климента, то запросив його до себе і почав ласкаво переконувати відмовитись від християнства, обіцяв великі почесті за це. Климент відповів йому, що почесті ваші ми вважаємо безчестям, а страждання за Христа – радістю і втіхою. Імператор наказав повісити його бити і різати ножами його тіло. Пораненого його кинули до темниці. Климента возили до різних катів, але він молився і залишався живим. Бачили це багато людей, казали, що великий Бог християнський і навертались до віри. Люди просили в єпископа похрестити їх і благословити. Не знаючи, що з ним робити, імператор відправив його в рідне місто Анкир. Місцевий князь Куріній наказав обезглавити Святого Климента. Йому відрубали голову в той час, коли він на Богослужінні творив безкровну жертву перед престолом. Це відбулось в 4 столітті. Святі мощі Климента знаходяться в Константинополі. До Св. Климента в Храмі звертаються з проханням:


«Св. Климент дай нам таку кріпку віру, як у тебе. Дай нам сили перенести всі страждання і муки від ворогів, так стійко, як ти переносив. Домовся з Богом і дай нам перемогу над ворогом»


Можете висловлювати і свої особисті прохання про здоров’я, зцілення, щасливе життя і таке інше.



6 лютого

День пам’яті Преподобної Ксенії



Вона була єдиною донькою римського сенатора. Коли Ксенія досягла повноліття, батьки вирішили видати її заміж. Вибрали їй жениха і призначили день весілля. Але Ксенія обручила себе Христу і таємно пішла з дому з двома вірними їй дівчатами, які прислуговували їй. Прибувши в Олександрію, дівчата поселились на острові Коа. Вони вели роз’яснювальну роботу серед людей, навертали всіх до віри. Їм не вистачало знань і вони молились, просили старця-сподвижника, керівника і наставника. Господь направив дівчат в місто Міласса. Там настоятель Андріївської обителі став їм наставником і вони організували свою обитель.


Преподобна Ксенія жила в постійних трудах по розбудові обителі. Постійно витримувала суворий піст. Мала глибоке смирення, вважала себе грішницею за всіх. Незалежно до того, жила дотримуючись Закону Божого. Завжди приходила всім на допомогу. Закінчила своє життя Свята Ксенія під час молитви в Храмі. В хвилини її смерті над обителлю видно було корону, яка сяяла яскравіше сонця. Під час її погребіння відбулось багато чудес зцілення. Жила Преподобна Ксенія в 5 столітті, а допомога з направлення на вірний шлях в житті і зціленню до сих пір відбувається. До Ксенії звертаються з проханням:


«Преподобна Ксенія, наверни моїх дітей на вірний шлях, щоб не загинули від наглої смерті, наверни їх до віри в Господа. Дай захист і щасливе життя. Домовся з Богом про вирішення наших проблем»


Звертаються і зі своїми особистими проханнями.



7 лютого

День пам’яті Святого Григорія Богослова,

архієпископа Константинопольського



Григорія назвали Богословом за те, що написав багато творів по богослов’ю.


Родився Григорій в 4 столітті завдяки молитвам благочестивої матері Нонни. Мати обіцяла, що посвятить дитину Богу і з раннього дитинства виховувала його в вірі і благочесті. Коли він виріс, то любив читати Слово Боже і молитви. Григорія направили на навчання в м. Афіни, де він познайомився з Василієм Великим і подружився з ним на все життя. Їх об’єднувало те, що вони обидва служили Богу. Після закінчення освіти Григорія рукопоклали пресвітером, а пізніше Василій Великий обрав його єпископом м. Сасими.


Коли почалась аріанська єресь, то Григорій приїхав в Константинополь, і не знайшов там ні одного храму православного, всі були зпохабнені аріанською єрессю. Він влаштував храм у будинку своїх батьків. До нього приходило багато прихожан на Богослужіння і слухали його проповіді. Збоченці-аріанці декілька разів намагались вбити його.


Григорій був призначений на Константинопольську кафедру і був головою на 2 Вселенському Соборі. Але коли виникла суперечка з приводу його призначення, то Григорій відмовився від посади, сказав, що він діє за прикладом Пророка Іони, для спасіння корабля жертвує собою.


Після цього, він пішов в пустелю, спав з тваринами, ходив босий, спав на землі, не запалював вогнище, щоб зігрітись.


За його працю по розбудові православної церкви і написанню книжок по богослов’ю його назвали вселенським вчителем і Святим Отцем Церкви. Помер він в 389 році.


До Григорія звертаються з проханням:


«Просимо просвітлення розуму, знань, щоб розуміти Святе Писання, кріпкої віри. Просимо стійкості в боротьбі з єрессю. Просимо перемоги над московітами»


Промовляють і свої прохання.



12 лютого

Собор вселенських учителів,

святителів і Отців Церкви Василія Великого,

Григорія Богослова та Іоана Золотоустого



Це свято було встановлене в 1084 році в Константинополі для припинення суперечки про те, хто з трьох святителів головніший.


Святителі з’явились святому Іоану єпископу Євхаітському і заявили: «Ми у Христа становимо одне, немає між нами ні першого, ні другого, кожен з нас писав вчення для спасіння людей Святим Духом».


На цьому, вирішили припинити суперечку і звершувати день пам’яті їм в один день.


Частини мощів святителів знаходяться у Софіївському Соборі в Києві.


Святителі все своє життя боролись з єрессю за чистоту віри, несли страждання за правду, але не здавались.


До них звертаються з проханням підтримки в боротьбі зі збоченцями, за чистоту віри.


Звертаються і зі своїми особистими проханнями.


Як видно з історії життя святих, все життя було боротьбою за чистоту віри. Сучасні віровідступники знайшли один «вагомий» аргумент переходу на збоченський календар, щоб було не так як у московітів. Як би вони знали історію, навчались в школі, то не казали таке. Київ існує в світі більше як півтори тисячі років, а Москва вісімсот років. Як же ми щось могли у них взяти? Це вони в нас все вкрали і присвоїли собі і нашу історію, і нашу церкву з її традиціями.


Недавно я почув, що борщ це російська національна їжа, це розповідають по телебаченню московітам. Виходячи з вашої теорії, щоб було не так як у московітів, ми повинні відмовитись вживати борщ. І повітрям вони дихають, може нам теж відмовитись дихати?

Розумні люди ніколи не звертали увагу на те, що роблять вороги. Вони намагались завжди все робити правильно.

Цей розкол в суспільстві і церкві вигідний тільки московітам. Той, хто організував це – допомагає ворогу.



27 лютого

День пам’яті Рівноапостольного Кирила,

учителя слов’янського (869 р.)



Лютий – самий короткий місяць в році, але в цьому місяці ми відмічаємо день пам’яті багатьом Святим, які принесли багато користі віруючим людям під час свого земного життя і після переходу в той світ теж продовжують нам допомагати.


Святий Кирило був філософом і учителем слов’ян в християнській вірі, разом з братом своїм Мефодієм. Народився він в багатій знатній родині. Отримав хорошу освіту. Виховувався разом з імператором Михаїлом ІІІ.


Для нього була перспектива великого майбутнього, але завдяки любові до Бога, він відмовився від вигідного шлюбу, пішов в пустелю, біля гори Олімп. За ним пішов його брат Мефодій. Звідси Господь призвав братів проповідувати слов’янам.


Моравський князь Ростислав відправив послів в Константинополь з проханням, щоб прислали учителів для роз’яснення віри християнської слов’янському народу на їх рідній мові, вони хочуть сповідувати Христа. Імператор і патріарх запропонували братам піти до слов’ян. Кирило запитав, чи є у них букви, тому що проповідувати розповідями, це все рівно, що писати по піску. Братам запропонували створити слов’янський алфавіт і перекласти на слов’янську мову священні та богословські книжки. Кирило створив азбуку, в основному, з грецьких букв, але деякі придумав. Перше, що він переклав – це були Євангелія і Апостол, які читаються на Богослужіннях. Коли брати приїхали в Моравію і почали проповідувати на їхній мові, всім це дуже сподобалось. В цей час там були місіонери Західної Римської Церкви, вони не мали успіху у слов’ян. Вони почали розповсюджувати слух, що заборонено проповідувати Слово Боже слов’янською мовою. Можна проповідувати лише трьома мовами, на яких був напис на Хресті Хрестовому: єврейською, грецькою і латиною. Подали на них скаргу до Риму. Папа Адріан запросив їх до себе, прийняв з почестями і освятив їхні книжки на слов’янській мові. У Римі Кирило захворів і помер в 869 році. Надалі Мефодій один проповідував всім слов’янам.


Поховали Св. Кирила у храмі Св. Климента в Римі. Біля гробу Св.Кирила відбувались чудеса зцілення і просвітління.


В Храмі можна запалати свічку і звернутись до Святого Рівноапостольного Кирила.


Прохають кріпкої віри, просвітлення в вірі. Прохають зцілення від хвороб. Прохають для себе і своїх рідних, хто навчається, легкого навчання, розуміння наукового, добрих учителів і наставників. Прохають світлого розуму і розуміння віри Христової.


Вчиться, боріться, захищайтесь!


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх