Свято Великомученика Юрія (Георгія) Переможця (303 р) (6 травня)

Весняне свято Юрія Переможця, теплого Юрія, перше свято Юрія. Друге свято, холодного Юрія, буде 9 грудня. Перечитайте про нього в статтях за минулий рік. Греки називали його Георгієм, а з дохристиянських часів прийшла назва Святий Юр. В дохристиянські часи Святий Юр був не тільки воїном, але і захисником свійських тварин від вовків.


Християнський Святий Юрій (Георгій) жив в четвертому столітті в Каппадокії, належав до знатного роду, був військовим в званні тисячного, на наш час це в званні полковника. В той час царював імператор Діоклетіан, який проводив жорстокі гоніння на християн. Одного разу в ніч на святкування Різдва Христового імператор спалив Храм в Нікомідії з 20 тисячами християн.


Святий Юрій був істинним християнином. Одного разу, коли Діоклетіан зі своїми вельможами проводив нелюдяний і протизаконний суд над християнами, він прийшов на суд і звинуватив імператора в діяннях. Юрію запропонували відмовитись від Христа, принести жертву ідолам. Але Святий був непохитним в своїй вірі. Тоді імператор наказав заарештувати його і кинути в тюрму. Там його довго мучили. Прив’язували на колесо, крутили і різали його тіло. Коли імператор побачив, що Юрій залишився живим, то ще більше розгнівався, а кати Анатолій і Протолеон, які катували його, увірували в Христа, за що імператор наказав відрубати їм голови.


Святого далі катували. Взули його в залізні чоботи з гострими цвяхами всередині, які були розжарені на вогнищі і заставили бігти в тюрму. Господь зцілив мученика. Навіть імператриця Олександра, дружина Діоклетіана, увірувала у Христа.


Імператор запросив чародія Афанасія, щоб чарами відьмовськими перемогти Святого. Афанасій провів обряд і поїв Юрія дуже ядовитим напоєм, але нічого не діяло. Трапилось неймовірне, сам Афанасій увірував у Христа і йому відрубали голову. Тоді імператор запросив Юрія в храм Аполлона, в надії, що там зможе його переконати, але святий мученик молитвою зруйнував ідолів в храмі.


Після цього імператор наказав відрубати йому голову. Так воїн царя земного, святий мученик Юрій (Георгій) став Переможцем, воїном Царя Небесного, отримавши назву «Побідоносець». Мощі його, згідно його завіту, знаходяться в Палестині в м. Лідде на батьківщині його матері.



Святого великомученика Юрія зображують на іконах на білому коні, зі списом, яким він знищує дракона. Це не випадкове зображення, а підтвердження чудодійної сили Святого.


Недалеко від місця погребіння Святого Юрія, біля гори Ліванн, виходив з озера злий змій-дракон і ловив людей, і з’їдав їх. Змія вважали богоподібним і віддавали йому по черзі з кожної сім’ї по одній дитині. Черга дійшла до єдиної дочки самого царя. Її привезли і поставили біля озера. Але як тільки змій вийшов з озера, явився сміливий воїн на білому коні і вразив змія в пащу списом. Це був Святий великомученик Юрій. Після цього цар і його люди увірували у Христа. Святий Юрій завжди допомагає віруючим людям отримати перемогу над злом, він – Побідоносець! До нього звертаються з різними проханнями:


Святий Побідоносець Юрій, допоможи нам перемогти ворога і жити в мирі, достатку, благополуччі.


Захисти наших воїнів, щоб вони повернулись живими додому, до своїх рідних.


Дай силу в непохитній вірі в Бога, його допомогу.


Дай захисту моїм рідним (імена).


Якщо прохання буде щирим і вірно все виконане в храмі, все збудеться.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх