Пасхалія 2024. «Всеїдний» тиждень. Харчування в Пасхальний піст

Пасхалія – це важливий період в житті кожного православного християнина. Пасхалія – це цикл важливих свят, подій, заходів з підготовки до Паски, святкування Паски і ряд свят і обрядів після святкування Паски. Це період, який кожен рік змінюється в календарних числах, його вираховують по формулі, все залежить від святкування Паски. Навіть збоченці і віровідступники в нашій країні не наважилися перенести дні Пасхалії на масонський календар. Паску будуть святкувати за старим календарем. В цьому році період Пасхалії починається 4 березня і закінчується 24 червня.

Цей період дуже важливий тим, що за цей час віруюча людина повністю очищується енергетично і біологічно від усіх проблем, якщо виконає все приписане вірно. Тому потрібно дуже уважно все прочитати, вивчити і спланувати своє життя в правильному руслі, щоб очиститись, а не осквернитись.



«Всеїдний» тиждень

Починається «всеїдний» тиждень в цьому році 4 березня і закінчується 9 березня. 10 березня – м’ясопусна неділя. В цей тиждень всі доїдають все скоромне, м’ясо, вироблені ковбаси, все, що може зіпсуватись за пасхальний піст. Випивають горілку, щоб в пасхальний піст не грішити. Тиждень важкий, прибирають все лишнє перед пасхальним постом.

Якщо виє хуртовина на цьому тижні, кажуть: «Всеїдна в гості їде». Якщо в цей тиждень відлига: «Курка нап’ється води з калюжі» – буде тепла лагідна весна. Якщо висять довгі льодяні бурульки зі стріхи – буде бджола сильна, добрий медозбір буде.

В суботу, 9 березня, доїдають всі м’ясні вироби і в неділю, 10 березня, м’ясо не їдять, м’ясопусна неділя.

В понеділок, 11 березня, починається «сиропусний тиждень» – Масляна, до 16 березня. Масляна складається з трьох частин: Зустріч у понеділок, кульмінаційна точка, або «перелом» у «щирий» четвер і прощена неділя 17 березня.

Більшість людей розуміють, що хоча і пройшла м’ясопусна неділя, доїли м’ясо, але залишились свинячі ніжки. Тому, в перший день масляної, точніше в ночі, перед понеділком, варять холодець і з свинячих ніжок. Тому цей день називають «ніжкові заговіни». М’яса в ніжках немає, але смакують вони приємно.

Головною їжею в Масляну є вареники з сиром і сметаною, а також млинці смажені з сиром, маслом, фруктами, варенням, ікрою. Цей звичай ведеться з давніх-давен і у всіх народів. В Святому Письмі слов’янською мовою написано, що цар Давид народові «даяши по млину сковородному».

На масляному тижні, дехто, дозволяв собі випити лишнього і силу свою показували, бійки влаштовували, розбори, виясняли свої відношення один до одного. Але підійшла «прощена неділя».

В цьому році 17 березня – «Прощена неділя». В Храмах після Божої служби проходить особлива служба, вечірня, з чином прощення. Священик просить у прихожан прощення за образи, свої помилки, недороблені справи. Стає на коліна перед людьми і просить відпустити гріхи, які натворив. Потім прихожани стають на коліна і просять прощення у Бога, називаючи свої гріхи, якщо існує гріх перед братіями по вірі, просять у них прощення, якщо мають гріх перед священиком, звертаються і до нього. Після закінчення всіх заходів в Храмі, всі йдуть додому. По дорозі заходять до знайомих і родичів, кого образили в цьому році і просять прощення. Відбувається такий діалог:

-	Прости мені…!
-	Бог простить!
-	І в другий раз прости…!
-	Бог простить!
-	І в третій раз прости…!
-	Бог простить і я прощаю!

З понеділка 18 березня і до 4 травня проходить Великий піст. Він складається з двох постів. З 18 березня по 28 квітня – Пасхальний піст, а з 29 квітня по 4 травня – Страсний піст, Страсний тиждень. Більшість людей в страсний тиждень притримуються суворого посту, але це необов’язково.

Великий Пасхальний піст має велике значення в енергетичному і біологічному очищенню організму. Тому перед початком посту в Прощену неділю необхідно випросити пробачення у всіх, кого образили. Навіть, якщо ви не вважаєте, що навмисно образили людину, але знаєте, що вона на вас ображається, попросіть пробачення. Якщо ви попросили пробачення, назвали образу, а вам відмовили в пробаченні, то це не велика біда. Господь все бачить і чує і він пробачить вам.   

Перший день посту називали «Жилавий» понеділок. Всі пекли житні коржі «Жиляники». Більш ніякої страви не готували, а їли коржі з тертим хріном з буряковим квасом та редьку.

Такий суровий понеділок витримують здорові люди. Від хворих, дітей та старих немічних ніхто не вимагає такого сурового посту.

Перші чотири дні посту: понеділок, вівторок, середу та четвер в Храмах проводять вечірнє Богослужіння з читкою «Покаянного канону А.Критського». В перші чотири тижні посту в п’ятниці проходить вечірня служба «Пасія», яка розповідає про Страсті Господні з читкою чотирьох Євангелій. Починаючи з другої суботи посту, три суботи підряд, проводиться «Панихида» в Храмах, поминають всіх своїх віруючих родичів і близьких, які померли. Бажано бути присутнім на всіх цих службах, щоб пройти початок енергетичного очищення. Ці особливі Богослужіння проводять тільки в Пасхальний піст.

В цьому році «Покаянний канон А.Критського» читається 18, 19, 20, 21 березня на вечірній службі.

Служба «Пасія» «Страсті Господні» в цьому році проводиться ввечері в п’ятницю: 22, 29 березня, 5, 12 квітня.

«Панихида» буде проведена в цьому році: 30 березня, 6, 13 квітня. Час проведення вибирають прихожани зі священиком.

На цьому енергетичне очищення не закінчується. В кінці посту буде проведена ще низка особливих Богослужінь по енергетичному очищенню душі і тіла. Але звернемось до біологічного очищення.



Харчування в Пасхальний піст

Великий Пасхальний піст в цьому році проходить з 18 березня по 4 травня. Цей піст не має постійних дат проходження, як Різдвяний піст. Кожен рік дати проходження посту змінюються в залежності від святкування Паски і приходу весни. Весна завжди розпочинається після святкування Паски. Я маю на увазі справжню теплу весну. В народі завжди казали, що весна буде холодна і затяжна, якщо Паска пізно святкується, як в цьому році. В цьому році святкування Паски 5 травня, це дуже пізно.

Пасхальний піст науково називають оздоровчим постом. Це пов’язано з тим, що за зимовий, холодний період життя, організм людей багато втратив біологічної енергії на своє існування. Необхідно було зігрівати організм, насищати енергією м’язи і мозок, великі затрати на переміщення. А продукти харчування, за зимовий період, втратили багато корисних властивостей, в них мало вітамінів і мікроелементів. Організм виснажився, проходить звуження кров’яних сосудів, збільшується шлакування організму і особливо суглобів і хребців.

Приходить весна і необхідно оновлення, підзарядка для активного життя. Православна церква бажає здоров’я, щастя і красивого життя своїм прихожанам, тому радить дотримуватись всіх порад по правильному харчуванню.

За зимовий період організм стомлений, виснажений, і хоча світовий день довгий, тваринні жири все рівно погано засвоюються. Через звуження сосудів важко працювати гормональній і лімфатичній системі. У фруктах і овочах мало вітамінів, а в м’ясі їх дуже мало. В організмі весною, а в тих, що неправильно харчувались, вже взимку, з’являється авітаміноз і крихкість кісток, втрачається хрящова основа. Тому і виникла потреба в «оздоровчому посту».

Повністю здорові люди, які не працюють і не навчаються – можуть дотримуватись строгого «Пасхального посту». Але всім кволим та хворим, старим, немічним і дітям, тим, що працюють, служать і навчаються, потрібно дотримуватись правил «оздоровчого посту».

Період проведення православних постів вираховували Святі Апостоли, Святі Отці Церкви і Храмові целітелі. Вони не були зацікавлені в знущанні прихожан, а зацікавленні в здоровому існуванні всіх людей. Тому православні пости проходять тільки в той час, коли виникає в цьому необхідність.

Так як в рибі і риб’ячому жирі є всі вітаміни групи «В» і так необхідний вітамін «Д», то потрібно для оздоровлення, постійно, не менше двох разів на день, вживати в харчування рибу з овочами.

Весною відчувається втома організму, потрібно оновлювати сили, тваринні жири для цього не підходять. Тому потрібна риба в харчуванні два рази в день, обов’язково з овочами і весняною свіжою зеленню: укропом, петрушкою, зеленою цибулею та ін. Особливо велике значення весною має кропива. Кропиву в весняних салатах потрібно вживати кожний день. З кропивою і щавлем варять зелений борщ. Кропива рятує організм від слабкості і швидкого старіння. Риба і рослинні жири підтримують і регулюють обмінний процес в організмі. Кропива з’являється завжди перед Паскою. Весняна кропива вирішує всі вітамінні проблеми організму. В неї є все необхідне для повноцінного життя і здоров’я.

В Пасхальний піст дуже шкідливо вживати харчі з тваринними жирами: м’ясо, яйця і молочні вироби. Молоко можуть вживати тільки діти до трьох років життя. А рибу, овочі, рослинні жири вживати в Пасхальний піст обов’язково всім.

Пасхальний піст називають Великим постом не тому, що він самий довгий по кількості днів, а по його значенню в енергетичному очищенні душі і тіла. Якщо віруюча людина буде присутня на всіх унікальних Богослужіннях, які проводяться під час Пасхального посту і не проводяться під час інших постів, то повне очищення душі і тіла гарантовано.

Щоб краще розібратися в необхідності правильного харчування в піст, перечитайте мої статті за «Вітамінний піст» та «Діабетичний піст», в яких є наукове пояснення правил постів.

Далі іде низка важливих свят Пасхалії. 28 квітня – Вербна неділя. З 29 квітня по 4 травня Страсна неділя і 5 травня – Паска. За цей період буде окрема стаття. Вознесіння в цьому році припадає на 13 червня і Трійця на 23 червня, ці свята теж опишу окремо. 24 червня – на День Святого Духасвяткування Пасхалії закінчується.

Пасхалія має велике значення в житті віруючих людей. Приємно, що збоченці не змінили дат святкування Пасхалії. Святкування проходить за старим справжнім календарем. Але згідно подальших збочень у безбожників в цьому році випадає Петрів піст «Вітамінний піст», який має дуже велике значення для здоров’я віруючих людей.

Щоб жити красиво в щасті, здоров’ї і достатку, не підтримуйте масонський календар, а святкуйте свята за справжнім юліанським календарем, разом з Єрусалимською Православною Церквою і монахами гори Афон, які не визнали збоченський календар.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх