Різдвяний піст (діабетичний)

Найважчий та небезпечний період для здоров’я людини – це грудень місяць. Дуже короткі дні, тому самий темний місяць в році. Організм людини так влаштований, щоб працювати вдень, а вночі відпочивати. Гормональна система має велике значення для повноцінного життя. Потрібно знати, що гормони повноцінно виробляються організмом в світлий період дня, а вночі гормональні залози відновлюються. А підшлункова залоза взагалі працює тільки при сонячному світлі, вона виробляє дуже важливий гормон – інсулін. З цієї причини і був заснований Різдвяний піст, або по церковному – Филипів піст. По науковому, згідно біологічних вимог, його називають – «діабетичним постом».


Різдвяний піст проходить в самий темний період року завжди стабільно. Починається 28 листопада і закінчується 6 січня, на протязі сорока днів. Шостого січня, по можливості, потрібно до вечора витримати строгий піст, або взагалі не вживати продукти харчування.


Одним з найважчих захворювань людей являється порушення обміну речовин в організмі. На основі цієї хвороби виникають такі хвороби як туберкульоз, язви в шлунку та кишечнику, варикоз, тромбоз сосудів і онкологія, рак. Якщо в організмі людини добре працює гормональна система, то порушення обміну речовин не буде, а значить не буде смертоносних захворювань.


Одна з найважливіших гормональних залоз – це підшлункова залоза, якщо вона виробляє мало інсуліну, то розвивається хвороба – діабет. Діабет – це високий вміст цукру в крові, що приводить до закупорки сосудів, ожиріння, набрякання, порушення в роботі серця, печінки та нирок, поганому засвоєнню продуктів харчування.


Головна причина порушення в роботі підшлункової залози, і в цілому, гормональної системи, це неправильне харчування та порушення постів.


Тваринні жири, які люди вживають у великій кількості, а особливо в піст, повинні разом з цукром спалюватись інсуліном, який виробляє підшлункова залоза. А як сказано в наукових підручниках, підшлункова залоза працює тільки при денному, сонячному світлі. Щоб підшлункова залоза виробляла достатню кількість інсуліну, потрібно, щоб день був 10-12 годин. Тваринні жири дуже важко перетравлюються в організмі і цей процес затяжний. Коли інсуліну мало, то цукор попадає в кров і з часом, підшлункова залоза захворює і взагалі зменшує виробітку інсуліну.



З кінця листопада і до початку січня сонце світить лише 5-7 годин. Це той період, коли працює підшлункова. Виходячи з вищесказаного, вживання продуктів харчування з вмістом тваринного жиру: м’яса, молочних продуктів та яєць – потрібно відмінити. Ніхто не вимагає голодувати. Потрібно знати, що риб’ячий та рослинний жир засвоюється, а лишній спалюється інсуліном за 3-4 години денного світла, без навантаження на підшлункову залозу та без забруднення організму.


Тому в цей піст для людей, які хворіють різними хворобами, для тих, хто працює фізично та розумово, для старих, кволих людей і особливо дітей, риба повинна бути в харчуванні обов’язково, два рази в день, на обід та вечерю.


В харчуванні обов’язково повинні бути салати з овочів повсякденно. Хоча б раз в 7-10 днів обов’язково салат з чорної редьки, з білокачанної капусти, квашеної капусти, червоного столового буряка. Повинні бути квашені огірки та помідори, кавуни. Зауважую, не мариновані, а квашені! Необхідно робити салати з морської капусти та морепродуктів: мідій, кальмарів, гребінців, восьминогів та тому подібного. Не потрібно салати змішувати, необхідно все вживати окремо.



Наприклад, на вечерю, запекти свіжу рибу чи рибні котлети, як одну третину вмісту вечері і одну третину повинен становити салат. До цього можна зварити кашу чи засмажити, відварити картоплю. А можна вживати за вечерею в співвідношенні 50 на 50 рибу з овочевим салатом.


Майте на увазі, які б продукти ви не відбирали, чистих ви не знайдете. Тому печінка буде завжди накопичувати шлаки, бруд та хімікати. Будуть утворюватися пісок та каміння в печінці, застій жовчі. Щоб це попередити, потрібно один раз в 7-10 днів, за вечерею, вживати велику кількість салату з чорної редьки. Редька виводить весь бруд з печінки в шлунок, тому може бути дискомфорт в шлунку один день після вживання редьки. Це вам не нашкодить, а брудна печінка – це катастрофа.


На наступний вечір після вживання редьки зробіть салат з червоного буряка, запеченого в духовці чи відвареного, можна і сирого.


Після цього чергуйте салати та квашені овочі по бажанню 7-10 днів.


На десерт запікайте в духовці гарбуз, яблука.



Хочу наголосити, що як би ви не намагались правильно харчуватись, які б продукти ви не вживали, але якщо не буде активного руху і фізичних навантажень, ефективного результату не буде. Рух – це життя!


Риб’ячий жир нормалізує загальний гормональний та жировий обмін, позитивно впливає на згортання, скипання крові, що важливо для попередження ішемічної хвороби серця, атеросклерозу сосудів головного мозку, варикозу і тромбофлебіту. Підвищує рухливість суглобів. Але без фізичних навантажень і рухливості, цей процес буде дуже не активний.


Я хочу, щоб ви зрозуміли, що перетворити православний піст в якусь медико-біологічну систему харчування, в дієту чи «ідіотське здорове харчування» – це помилка. Для віруючих людей піст – це набагато більше, ніж харчування…


Православні пости не мають ніякого відношення до системи голодування по П.Бреггу чи сектантському збоченню йоги. Вегетаріанське харчування, веганство також не мають ніякого відношення до православних постів. Люди, які дотримуються православних постів, ніколи не страждають залізодефіцитною анемією, остеопорозом та іншими захворюваннями крові, серця та гормональної системи, які присутні у вегетаріанців та веганів через виключення з раціону харчування риби та м’яса. Харчування без риб’ячого жиру та тваринного жиру, поза постом, характерне нестачею повноцінних білків, амінокислот та вітамінів.



В риб’ячому жирі присутні специфічні полінасичені жирні кислоти, які не відкладаються в тілі людини у вигляді целюліту, не закупорюють сосуди жировими бляшками, а навпаки здатні очищувати організм від шлаків.


Головне, для всіх чотирьох православних постів на протязі року, можна сказати так. Людям, які хворіють, працюють фізично та розумово, навчаються, старим, кволим та дітям, необхідно обов’язково вживати рибу, два рази в день овочі і рослинні жири.


Повністю відмовитись в піст від вживання: м’яса, тваринного жиру, молочних продуктів та яєць. Дітям до трьох років в піст дозволяється вживати молочні продукти, наголошую – до трьох років.


Суворий піст, без вживання риби та рослинних жирів, всього 5 днів на рік. Ці дні мають велике значення для віруючих в Бога, але якщо за станом здоров’я ви не витримаєте строгий піст, то суворо вас ніхто не накаже. Дні строгого посту: 6 та 18 січня, 11 та 27 вересня, та в страсну п’ятницю перед Пасхою.


Багато людей бояться, щоб діти підтримували піст, шкоди не буде. Чим раніше вони почнуть поститись, тим здоровіші будуть і довше проживуть.


Піст – це найважливіший період в житті православних християн. Дотримуйтесь правил посту і ви самі відчуєте користь. Перечитайте інформацію про інші пости (Успенський піст, Петрів піст), щоб впевнено все виконувати.


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх