Свята у вересні 2024 року

У вересні багато свят і пам’ятних дат, які потрібно знати і намагатися вирішувати свої проблеми в ці дні. Намагайтеся все правильно виконувати.


11 вересня

День пам’яті насильницької смерті,

Усікновення глави пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана

В цей день буде богослужіння у всіх православних храмах. І в цей день бажано витримати строгий піст. Читайте статтю про це свято за минулий 2023 рік. Там все докладно описано.


14 вересня

Початок індикту – церковний новий рік

Це свято не вважається великим, але має велике значення. Читайте статті за 2023 рік.


21 вересня

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії

Це дуже велике і веселе свято. День народження жінки, яка може вирішити всі наші проблеми. Уважно прочитайте статтю за 2023 рік і достойно відсвяткуйте це свято.


27 вересня

Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

Це дуже важливе свято, з відтінком скорботи, про муки, які переніс наш Спаситель, але і з почуттям подяки за те, що це Він витерпів, думаючи про нас, про наше вічне життя! В цей день строгий піст до обіду. Буде святкове Богослужіння, в кінці якого всі віруючі цілують Животворчий Хрест, бажано на пустий шлунок. Уважно прочитайте статті за 2023 рік і ви все зрозумієте.


30 вересня

День пам’яті мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

Це не дуже велике свято, але важливе для всіх віруючих людей. Вивчить статті за 2023 рік. Там доступно все описано.



Я розписав основні свята, але є ще ряд пам’ятних дат, які потрібно знати, щоб вирішувати свої повсякденні проблеми. В ці невеликі свята не проходять богослужіння у всіх храмах. Тому якщо не має можливості знайти відкритий храм, звертайтесь до святих в обов’язковій ранковій, можна і в вечірній, молитві. До раніше написаного, додаю опис невеликих свят.


1 вересня

День пам’яті мученика Андрія, якого називають Стратілатом



Святого Андрія називають Стратілатом тому, що він був головним воєначальником в поході проти персів при царі Максиміліані. Він був добрий і справедливий з підлеглими і цим заслужив довіру і любов. Будучи таємним християнином, він навчав своїх воїнів вірити в Господа і надіятись на Нього. За допомогою Божою Андрій отримав перемогу над персами. Але заздрісники донесли правителю Сирії Антіоху, що він християнин. Правитель умовляв святого відмовитись від Христа. Потім катував його розпеченим залізом. Воїнів його, християн, розіп’яв на хрестах. Вони витримали всі тортури і їх кинули у темницю.


Після тримання у темниці їх звільнили, тому що Андрія багато людей поважали і наполягли на звільненні. Андрій поклонявся Христу, але ще не був похрещений. Він пішов разом зі своїми воїнами-християнами в місто Тарс, щоб прийняти хрещення. Похід Андрія вважали втечею і збуренням проти царя. Селевк, правитель Кілікії, з військом догнав їх в ущелині Тавра, кинувся на них і переміг їх. Андрій і його воїни йшли до хрещення без зброї, тому смиренно поклали голови під меч і з радістю прийняли смерть. Єпископи Петро і Нон бачили побиття мучеників. Поховали їх тіла, на цьому місті з’явилося джерело води, яке зцілювало людські хвороби.


До святого Андрія звертаються з проханням отримати роботу, яка буде в радість. Щоб від своєї праці отримувати задоволення і добре її виконувати. Начальство у нас таке, яке ми заслуговуємо. Просимо, щоб Господь дав доброго начальника, від якого ми не будемо страждати. Прохаємо достойного життя, щоб жити в достатку і благополуччі, отримувати достойну платню за свою працю.


2 вересня

День пам’яті пророка Самуїла



Він жив більше ніж 1000 років до Різдва Христового. Самуїл був суддею єврейського народу. Народився по молитві матері, тому і був названий Самуїл, що означає випрошений у Бога. Батьки посвятили його Богові, відвели в храм для життя там до повноліття. Первосвященик Іліія поважав Самуїла за його старання в службі. Бог зробив його Своїм пророком.


Господь звернувся до Самуїла і він відповів Йому: «Кажи, Господь, бо чує Тебе раб Твій». Господь сказав Самуїлу, що хоче наказати Іліія за те, що він не виправляє помилки своїх священників, знаючи, що вони себе погано ведуть. Іліія, коли дізнався про одкровення Бога, відповів: «Він Господь, що Йому хочеться, то і зробить». По слабкості свого характеру не намагався все виправити. І Господь наказав смертю і Іліія, і священників. Після смерті Іліія суддею став Самуїл. Він виконував свої обов’язки добросовісно. Помазав для євреїв першого царя Саула і потім наступного – Давида. Залишив свою посаду за старістю. Завжди запитував у людей, чи не образив кого-небудь впродовж свого служіння. Завжди готовий вигородити ображеного, народ відповів, що немає образи від нього. Коли помер Самуїл, то люди плакали за ним. Мощі пророка перенесли в 406 році у Константинополь.


У пророка Самуїла просять допомоги в тому, щоб чути вказівки Господа, і вчасно їх виконувати. Щоб жити в справедливості, щоб Самуїл допоміг завжди поступати чесно по відношенню до своїх ближніх, щоб вони не ображались на нас за несправедливі рішення. Прохають підтримки в тяжкі хвилини.


3 вересня

День пам’яті святого апостола Фаддея



Він був апостолом із 70, родом з міста Едеси. Він прийшов в Єрусалим і хрестився. Коли Фаддей побачив Ісуса Христа, то став його учнем. Після сходження Святого Духа він був направлений проповідувати Євангеліє в Едесу. Він прийшов до князя Ангара і похрестив його і його родину, зцілив його від хвороби. Князь сказав, що коли дізнався про знущання над Ісусом Христом, то хотів пійти з військом в Єрусалим, але побоявся розгнівати римського імператора. Фаддей відповів йому, що Ісус Христос міг би викликати легіон ангелів для спасіння, але Він постраждав за весь світ, а потім воскрес і піднявся на небо. Князь зібрав всіх містян і апостол розповідав всім про Ісуса Христа. Багато людей хрестилися.


Влаштувавши церкву в Едесі, Фаддей пішов до Вірменії, там він навернув до віри дочку царя, вельмож та багато народу. Цар розгнівався і відправив до в’язниці дочку і багато народу, деяких стратили. Фаддей прийшов до в’язниці і двері перед ним відкрилися. Небесне світло освітило заарештованих і вони почули Голос Божий: «Будьте тверді в вірі, і Я прийду і заберу вас до Себе». Побачивши це, сторожа в’язниці попрохали їх похрестити.


Багато чудес створив Фаддей, але царя це ще більше дратувало і він стратив свою доньку. Фаддея цар заарештував і звинуватив в тому, що він збив його доньку з істинного шляху. Цар наказав віддати Фаддея диким звірям, але вони не розірвали його, а лягли біля його ніг. Тоді було наказано відрубати йому голову. Як тільки меч поразив тіло апостола, то небесне світло освітило його тіло, земля затряслась, розкололись каміння і тіло погрузилось в розщелину. Язичники в страху розбіглися. Це відбулося в 44 році після Різдва Христового.


До святого Фаддея звертаються з проханням надати знань і розуму, щоб захищати православ’я, стійкості в вірі, відданості церкві і Богу. Звертаються з проханням зцілення від хвороб, вирішення побутових проблем і вміння розмовляти з керівництвом.


10 вересня

День пам’яті святого Мойсея Муріна



Він жив у четвертому столітті в Єгипті. Називався Муріном (чорним) тому, що був ефіопом. У молодості господар вигнав його з дому і він пішов в шайку розбійників. За свою сміливість став керівником шайки. Довго він наводив страх на все оточення. Але прийшов до пам’яті і зрозумів, який він грішний перед Богом і людьми. Покинув розбійників і зі сльозами скорившись прийшов до монастиря, прохаючи прийняти його в братство монахів. Монахи не повірили йому, але він не відходив від воріт монастиря, прохав і просився прийняти його. Монахи повірили Мойсею, що він розкаявся і прийняли його. Йому було біля 30 років. Він вів суворе життя, з харчування вживав тільки хліб і воду. Спав мало, часто всі ночі молився, виконував всі важкі завдання. Спочатку Мойсею не все подобалось і не було великого бажання працювати, але він переборював себе, молився і з часом Господь послав йому більш спокійний стан душі.


Мойсей зробився незвичайно смиренним. Навіть керівник країни приїхав подивитись на зціленного розбійника. Мойсея рукопоклали в диякони. Коли одягли йому біле облачення, то єпископ сказав, що тепер Мойсей став білим! «Владико, – відповів Мойсей, – зверху я такий, дай Боже, щоб і в середині був таким». Прожив він 75 років. Мойсей взнав час і спосіб своєї смерті. «На мені повинні виконуватись слова: піднявший меч загине від меча», – говорив він своїм браттям. Так і трапилось.


До святого Муріна звертаються з проханням мати силу змінювати своє життя на краще, мати силу волі розуміти свій шлях життя, зрозуміти помилки в житті і вчасно все змінити. Прохають кріпкої віри і відданості Богу, не вважаючи на те, які випробовування Він посилає.


Беріть приклад з Муріна, оцінюйте свої помилки в житті, погану поведінку, злобу, заздрість, крикливість, звичку ображати ближнього і як Мурін ставте мету перед собою і виправляйтесь. Якщо Мурін переборов себе і з бандита став смиренним, то із озлобленої, завидливої, самолюбивої людини легше Богу створити смиренну людину. Молиться Богу і Мурину, щось робіть в цьому направленні і Господь допоможе.


12 вересня

День пам’яті благовірного великого князя Олександра Невського



Князь Олександр Невський походив родом від рівноапостольного князя Володимира. Батько його – великий князь Ярослав. Народився князь у 1220 році. З раннього дитинства була відома його благочестивість і любов до Бога. Улюбленою справою дитинства було вивчення Святого писання.


Коли став повнолітнім, женився на доньці князя Половецького. В цей час Русь знаходилась під ігом татар, та постійних нападів сусідніх народів – литовців і німців. Тому у князя було багато турбот, щоб ладити з одними й іншими. Сам Господь допомагав йому за його благочестивість. Коли він з невеликим військом розбив велику силу шведів на річці Нева, то отримав назву Невський. Потім він розбив німців, казали, що Сам Господь послав в допомогу князю полк небесний воїнів.


Почувши про такі перемоги князя Олександра, гордий татарський хан Батий захотів його побачити і позвав його до себе. Коли князь приїхав до хана, то його жреці вимагали князя поклонитись сонцю і вогню. Князь відповів, що він християнин і кланяється тільки Творцю всього сущого, а ідолам поклонятися не буде. Хан заборонив жрецям примушувати князя кланятись їхнім святиням. Коли Олександр прийшов до хана, то поклонився йому і сказав, що кланяється хану як царю, якого Бог нагородив престолом. Хан прийняв його з почестями і з дарами відпустив до дому. Олександр добився, щоб хан звільнив духовенство від податі.


Князь Олександр багато трудився для блага людей, воював без відпочинку і це його зламало з середини, він підірвав своє здоров’я і тому, по дорозі із Орди, він помер у віці 44 років. Перед смертю він прийняв схиму, став монахом.


До святого князя Олександра Невського звертаються з проханням підказати правильний путь до благочестя, сміливості і відданості своєї справі.


Прохають кріпкої віри і впевненості в правоті своїх діянь на благо.


Прохають захисту і перемоги над численним ворогом, щоб прийшов на допомогу в боротьбі.


Прохають здоров’я і щасливого життя.


18 вересня

День пам’яті пророка Захарії і праведної Єлизавети



Захарія і Єлизавета були батьками Іоана Хрестителя. Захарія був головним священиком, архієреєм в Єрусалимському храмі. Захарія і Єлизавета були праведними перед Богом і дотримувались всіх заповідей і уставів. Захарія називають пророком тому, що він впізнав в Діві Марії – Матір Спасителя, і за те, що пророкував про свого сина Предтечу.


Єлизавета була родичкою Діви Марії, сестрою її матері Св. Анни.


Захарія помер від катувань царя Ірода, який видав наказ знищити всіх дітей у Віфлеємі і околицях його. Так як Єлизавета сховала сина в пустелі, де через 40 днів померла, то Захарія цар вбив, не знайшовши їхнього сина.


Захарія і Єлизавета прожили своє довге життя для того, щоб народити сина, який пішов перед Господом. Вони не дожили і не бачили його слави, не бачили, як він ріс і жив. Вони його народили і віддали своє життя, щоб він жив та виконав свою місію в цьому житті. Іоана виховав ангел в пустелі, посланий Господом.


До Захарії і Єлизавети звертаються з проханням допомогти народити дітей, які будуть достойні свого імені, не зганьблять себе в цьому житті. Прохають, щоб була кріпка віра в те, що Господь дасть нам те, на що ми заслуговуємо. Щоб ми завжди змогли побачити добрий промисел того, що дав нам Господь.


24 вересня

День пам’яті преподобної Феодори



Вона жила в Олександрії в 5 столітті. Була замужня, чоловік був добрий, жили щасливо. Але її полюбив один багач і намагався примусити до зради. Феодора довго боролася із спокусою, але багач добився свого… Їй було соромно за свій вчинок і вона пішла в монастир до знайомої ігумені і сповідувалась. Вона розповіла все і запитала чи Господь пробачить їй цей гріх. Ігуменя відповіла, що гріх великий, але і милосердя Боже велике, і нема такого гріха, який би перевищував милосердя Боже, молись і будеш прощена.


Феодора вирішала стати монашкою, але боялась, що чоловік знайде її в жіночому монастирі. Тому вона постриглась, одяглась в чоловічий одяг і прийшла в чоловічий монастир в Єгипті. Ігумен не хотів її приймати, бачачи її молодість, але Феодора слізно молила його і обіцяла старанно виконувати всі монастирські правила.


Вісім років провела Феодора в монастирі, постійно працюючи, в пості і молитвах. Коли Феодора виїжджала в місто Олександрію в справах монастиря, то зупинялась в одному готелі. Дочка господаря готелю закохалась в молодого красивого монаха і почала примушувати його до гріха. Але получила відмову. Потім, коли вона народила незаконне дитя, то звинуватили молодого монаха в прелюбодіянні. Ігумен і браття розгнівались і вигнали Феодору з монастиря. Вона не захотіла розкрити свою таємницю. Вона забрала дитину і поселилась в наметі біля монастиря. Пастухи із жалості давали їй молоко для дитини. Вона терпіла насмішки людей, жар і холод, знущання.


Пройшов час і браття прийняли її знову в монастир. Проживши два роки, вона померла. Тоді всі дізнались, що вона жінка. Бог відкрив ігумену її святість. Браття дізнавшись правду довго молились, що згрішили проти неї. Господь привів її чоловіка в день смерті, і він залишився в монастирі.


До святої Феодори звертаються з проханням надати силу в вірі і відданості, щоб завжди попередити зраду. Прийняти правильне рішення, щоб не страждати самому і не страждали ближні, яких ви любите.


Я вважаю, що життя в цьому світі дано один раз і прожити його потрібно так, щоб не було соромно за безцільно прожите життя.


Всі роблять помилки, грішать, потрібно вчасно зупинитись і вимолоти прощення. Самий великий дар від Господа нам – це кохання і потрібно жити так, щоб кохана людина жила в радості, а не в скорботі і образах. Робіть добро своїм ближнім і воно до вас вернеться. Кохайте і будьте коханими!


Отець Юрій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх